Cykelolja – kedjans glidarkompis

Det finns så många cykelkedjor och drivkomponeneter som misshandlas varje dag av sina ägare. När man pendelcyklar ser man varje dag cyklister med rasslande kedjor som inte ser ut att ha sett en droppe olja på väldigt lång tid. Det finns inget som sliter och förminskar livslängden på en cykels drivlina, som en smutsig och dåligt oljad kedja inkl de komponenterna som kedjan sätter i rörelse.

Jag är verkligen ingen expert på detta område, men vet ändå så mycket att du inte ska smörja din kedja med vilken olja som helst.

I många hushåll finns det både symaskinsolja, 5-56 och WD-40, men det är inga bra produkter att utsätta din cykel för.

Symaskinsolja är väl en okej olja, men den är alldeles för lättflytande för att funka på en cykelkedja. Eftersom en cykelkedja utsätts för mycket friktion, försvinner symaskinsoljan fort och tappar därför sin effekt snabbt.

De två sistnämnda finns det gladeligen folk som sprayar på i ett överflöd på sina cyklars kedjor och kassetter. 5-56 och WD-40 är multifunktionsprodukter som framför allt är till för att lösa rost för att t.ex. få loss skruvar och bultar som rostat fast. Som smörjmedel har de ingenting att göra på en cykelkedja.

Vilken cykelolja ska man välja?

I cykelbutikrna finns det en uppsjö märken att välja på. Du hittar cykeloljor som kostar runt trettio kronor till sådana som kostar ett par hundra kronor.

Jag personligen använder mig av två varianter, beroende på säsong. På sommaren smörjer jag kedjan med en så kallad Dry lube. Och på vintern med en Wet lube, alternativt en vaxbaserad variant.

En Dry Lube är en cykelolja som precis som namnet antyder anpassad för torra förhållanden. Den har en stor fördel att den inte dra till sig damm och smuts på samma sätt som en tjockare olja. Kör du mycket i regn, kan du behöva smörja oftare eftersom den lätt försvinner från kedjan av vatten.

Wet lube är en tjockare olja som står emot vatten bättre och funkar bättre på vintern när det är slabbigt väder. Är det riktigt kallt, tycker jag att en vaxbaserad variant funkar bättre.

Miljövänligare cykelolja

Min nuvarande Dry lube har precis tagit slut. Nu tänkte jag prova en ny variant och har därför spanat in ett miljövänligare alternativ.

Muc-Off Ceramic Dry Lube tänkte jag prova denna gång och det är en av de dyrare cykeloljorna på marknaden. Det fina med den är att den innehåller ingen petroleum, som inte är särskilt bra att det kommer ut i naturen, när du t.ex. tvättar din cykel. Eftersom man använder så lite varje gång är det värt det extra priset kan jag tycka, speciellt om man kan dra sitt lilla strå till stacken för miljön.

Återkommer med vad jag tycker, efter att jag köpt den och den fått jobba lite.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.