Cykelbil – kan det vara lösningen?

Fler och fler blir vi som trängs på vägarna där ute. De senaste dagarna har det tagit 1,5 timmar att köra till jobbet med bil. Trots att det snöat rätt bra de senaste dagarna hade jag nog cyklat istället om det funnits cykelbana till grannkommunen. Jag vet att Österåkers kommun vill få till detta, men det finns som jag sagt tidigare några markägare som sätter käppar i hjulen för utbyggnaden av cykelinfrastrukturen.

Sedan ska jag väl inte stryka under stolen med att när det är blött och kallt så är det inte superskoj att cykla. Visst finns det hårdingar där ute som struntar i väder och vind, men de flesta av dem har inte 2×35 km till och från jobbet.

Som av en händelse dök jag på en nyhet som är ca 1 år gammal om en kille vid namn Mikael Kjellman från Östersund som utvecklat en superfräck cykelbil som drivs med hjälp av att du trampar och så har den en eldriven hjälpmotor på 250 watt, likt en en sådan som sitter på en el-cykel. Tydligen ska den klara av att färdas i ca 25 km/h i 6 mil på en laddning.

Cykelbilen kallar han för PodRide och han har crowdfundat en hel del av utvecklingen och enligt hans webbsida MyPodRide kan den kanske finnas på marknaden i slutet på 2017.

Om den inte blir för dyr så kan jag garantera att jag är toksugen på att skaffa mig en sådan, för man blir ju alldeles lycklig när man ser hans klipp på YouTube. Om jag färdades i snitt 25/km/h skulle en sådan här rackare ta mig till jobbet på ungefär samma tid, kanske till och med lite snabbare. Miljövänligt och så får man ju lite motion på köpet.

Prototypen PodRide. Foto: Mikael Kjellman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.