Vintercykelväder när det är som bäst

Solstrålarna stod som spön i backen när jag gav mig ut på förmiddagen och temperaturen låg på ca 0 grader. Det finns inget friskare och härligare än att cykla i sånt väder tycker jag. Vägarna var torra, men rätt hala när man kom in på det mindre vägnätet. Där fick man se upp i kurvorna och på skuggiga ställen där det inte såg särskilt halt ut, men uj, uj… vad halt det var.

Det gick dock bra eftersom jag har dubbdäck och de flesta bilister visade faktiskt respekt när det körde om, förutom en som körde om mig så nära att backspegeln nästan slog i mig. Nog för att vi fick möte samtidigt, men man får faktiskt inte köra om någon om man inte tror sig kunna göra det säkert. Nåja… som cyklist blir man rätt luttrad och visst blir man lite sur och uppskrämd ibland, men det är bara att skaka av sig och istället tänka på något glatt 🙂 Jag fick ihop lite mer än 54 km på cykelkontot, vilket kändes grymt bra!

Lite historia utmed vägen

Jag stannade till för en kort paus vid vackra Roslags Kulla träkyrka. Kyrkan är inte så gammal som många andra små stenkyrkor från medeltiden som vi har i Roslagen. Den invigdes 1706 och ersatte då ett kapell som tidigare stod på samma plats. Kyrkan bekostades av greve Fabian Wrede, dåvarande ägaren till Östanå slott som inte ligger så långt därifrån.

Måste ta mig dit någon dag för att se den inifrån också. Den ska ha två enorma gjutjärnskaminer i kyrksalen, vilket inte är supervanligt att se i en kyrka. Man ville väl inte att besökarna skulle frysa, vilket var omtänksamt 😊

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.