Kul pryl som ser innehållet i mig

Det här med hälsa kan man ju mäta på många sätt. Det billigaste sättet är att bara känna efter hur man mår rent kroppsligt. Du kan även titta dig i spegeln och se om du gillar det du ser där? Då menar jag inte att du bara ska vara nöjd om du ser en fotomodell med sexpack. Det är väldigt få människor som faktiskt ser ut så om du tittar runt.

Vikthetsen i dagens samhälle med alla sociala medier är något som drabbar både kvinnor och män i alla åldrar. Det viktiga är att man inte sätter orimliga mål eller förväntningar med hur man vill se ut.

Normalviktig är ett bra mål som de flesta borde sträva efter. Det är ju väldigt individuellt vad normalvikt är och den beror ju på om du är en man, kvinna, hur lång du är m.m.

För den prylintresserade

Det finns också tester och prylar som kan hjälpa dig att hålla koll på din hälsa. Och mitt senaste tillskott för att hålla koll på min vikt är att jag införskaffat mig vågen, Garmin Index Smart Scale. Jag gillar Garmin Connect, som är den app där all data samlas från ens träningspass som man gör med t.ex. pulsklockan och cykeldatorn som jag har från Garmin.

Med Garmins digitalt uppkopplade våg, registreras varje vägning och sedan kan man får ut en kurva på hur ens vikt går upp, ner eller ligger still. Du får också massa annan information, som vilken fettprocent, skelettmuskelmassa, benmassa, kroppsvatten och vilken BMI man ligger på.

Vågen är ju väldigt snygg också

Idag gjorde jag första invägningen. Och den gjorde jag mitt på dagen, så jag hade ju både ätit och druckit under dagen. Jag brukar annars väga mig på morgonen innan frukost och jag gör det faktiskt varje dag. Så här blev resultatet av premiären:

Kul och se siffror på vad jag innehåller

Tabell för kroppsfett

Jag är väl rätt nöjd med siffrorna faktiskt och om man ska förklara tex kroppsfettet som på mig idag var 18%, så hittade jag lite siffror på webben som säger detta om fettprocenten (siffrorna inom parantes är för kvinnor):

Idrottare: 6-13 % (14-20 %)

Fitness: 14-17 % (21-24 %)

Normal: 18-25 % (25-31 %)

Överviktig: 26 %+ (32 %+)

Det finns säkert hur många tabeller som helst som säger det ena eller det andra, så man får väl ta dem med en nypa salt. Enligt tabellen ovan, så ligger jag ju helt okej till gällande fettet, men mitt BMI ligger ändå i ovankant på vad som anses vara en normalvikt för mig. BMI är bara en indikation och inte en sanning som du ska stirra dig blind på.

Om jag når min målvikt 67 kg tror jag BMI siffrorna kommer vara perfekta.

WHO:s BMI-tabell

  • undervikt – BMI under 18,5
  • normalvikt – BMI 18,5-24,9
  • övervikt – BMI 25-29,9
  • fetma – BMI över 30

Lite träning hann jag med också…

Vid lunchtid idag körde jag två varv på Hacksta MTb-bana och trots sina 3,4 km kan man verkligen köra slut på sig själv där. Efter 1 varv sprutar svetten om en och efter 2 varv är man sjöblöt. Jag tycker det är så härligt att ha denna bana så nära mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.