Tacx Neo Bike Smart in da house

Igår var jag och hämtade min nya träningsleksak, en Tacx Neo Bike Smart som är en smart träningscykel som gör att du inte behöver montera fast någon av dina cyklar i trainern.

Tidigare hade jag en vanlig Tacx Neo cykeltrainer som funkat klockrent, sedan köpet i början på 2018. Jag lade ut den till salu i veckan och den blev såld på 2 min via Facebooks annonsmarknad. Man märker att det finns ett stort intresse cykeltrainers och framför allt begagnade, då de flesta säljs blixtsnabbt. Idag var personen här och hämtade den, så nu hoppas jag den nya ägaren kommer få mycket glädje och svettiga timmar med den.

Neo Bike är en futuristisk rejäl pjäs

Jag monterade ihop min Neo Bike med hjälp av min kompis Robert. Det är ingen lättviktare direkt, då den väger hela 50 kilo 😱 Trots detta var den futuristiska träningscykeln rätt lättmonterad. Man bör dock vara 2 personer för att montera fast de främre och bakre stödbenen, som skruvas fast med två bultar var. Det som underlättar när när man är två, är att en person vinklar upp cykeln för att den andra personen lättare ska komma åt och skruva åt bultarna. Sedan är det en enkel match att montera på sadel, styre och fläkt/surfplattefästet.

Jag ställde en av mina vanliga cyklar bredvid Neo Biken och ställde sedan in sadel och styre så att de hamnade på ungefär samma ställe som jag är van att sitta på min vanliga cykel.

När den var färdigmonterad tycker jag Neo Bike Smart ser rätt smäcker ut, trots sina 50 kg.

Första testet av Neo Bike Smart

Idag var det då dags för första testet av cykeln. Som vanligt med Tacx prylar så gick det supersmidigt att uppdatera programvaran och sedan koppla samman den med Zwift.

Det första man slås av är att Neo Bike Smart är extremt tyst. Det hörs knappt när man trampar. Man hör endast ett svagt vinande ljud. Nog för att min förra Neo var tyst, men detta var tystare än tyst.

När man väl sitter i cockpiten och trampar sin cykelrymdfarkost, har du en liten display framför dig som visare din watt, hastighet, puls, kadens och vilken växel du kör på m.m. I displayens ovankant finns ett fäste med ett gummiband, där du kan ställa din surfplatta om du använder en sådan för att zwifta.

Det finns alltså ingen kassett ock kedja, utan det är ett digitalt svänghjul som du kan styra växlarna på. På cykelhandtagen sitter knappar för att växla upp och ned och växlingarna går blixtsnabbt, utan någon nämnvärd eftersläpning.

De två fläktarna ger en skön svalka och räcker gott för mig. Jag har aldrig varit en fan av att ha värsta stormvinden i ansiktet som vissa cyklister verkar vilja ha. Hastigheten på fläktarna styrs av hur fort man trampar.

Efter kvällens testrace i Zwift känner jag mig oerhört nöjd med min uppgradering. Något som jag förut saknat är att jag nu när som helst kan hoppa upp och köra ett pass även på sommaren om det tex är dåligt väder.

📸 Tack för de två översta fotona på mig, Robert T.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.