Mitt digitala cykelliv

Nya året har startat lite knackigt för mig och det började med att jag i början på januari, dagen efter 3:e vaccinsprutan insjuknade i Covid. Så här i efterhand är jag så tacksam att jag valt att vaccinera mig, då jag mest hade ont halsen och lite feber i tre dagar. Sedan vände det och blev bättre under de resterande dagarna som man skulle hålla sig hemma tills man var symtomfri.

Nu i slutet på januari börjar jag känna att kroppen, andning och puls är tillbaka på den nivå som den var innan Covid.

Nytt år och nya vanor

I Team Utan Gränser som är den cykelklubb som jag är med i har vi startat det nya året med att erbjuda digitala cykelträningar nu under vinterhalvåret. Vi kör så kallade Meetups i Zwift.

Jag har tagit på mig ledarhjälmen och bjuder in TUG-medlemmarna till en digital cykelträning per vecka. Varje vecka kör vi olika banor och håller på i 60 min. Det är ingen tävling, utan vi försöker hålla ett tempo som de flesta ska kunna hänga med i.

Vi har nu börjat använda Zwifts funktion där man skapa en club i deras Companionapp och köra meetups där. Då kan kan medlemmar mycket lättare anmäla sig till privata events vi lägger upp där. Det vi saknar i clubs är att man inte i dagsläget inte kan välja ”Keep everyone together” när man kör meetups där. Det är en fiffig funktion som finns när man gör privata meetups, som gör att gruppen automatiskt hålls ihop oavsett hur starka deltagare man har med. Detta gör att alla starka och mindre starka cyklister kan cykla tillsammans och få en bra träning utifrån sina egna förutsättningar. Vi hoppas den kommer till clubs snart…

När vi kör våra meetups har vi också en Discordkanal för våra medlemmar, som gör att vi kan prata med varandra under träningen. I dagsläget är det både kul och bra att kunna hojta till om man tycker det det går för fort eller om man råkat hamna på efterkälken och ledaren, dvs jag inte sett det.

Från och med nästa vecka kommer jag steppa upp och erbjuda två digitala cykelpass per vecka för medlemmarna i TUG. Detta för att det är knepigt att hitta en dag per vecka som passar alla. Det positiva för mig är att jag får lite mer träning, eftersom jag måste vara med på båda passen 😄

Tänk vad härligt det är med teknikutveckling ändå som fullständigt förändrat detta med att cykelträna inomhus. På bara några år har vi gått från att man satt på sin cykeltrainer/spinningcykel och stirrade in i en vägg, till denna gamifieringen av cykelträningen som Zwift skapat. Plötsligt är möjligt cykla med kompisar eller helt okända över hela världen tack vare denna digitala teknik.

Nu anordnas det dessutom även riktiga tävlingar via Zwift, där vi i Sverige har SWE Cup i e-cykling som just nu pågår.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.