Österåkers kommun i Cyklistvelometern 2020

I år var Österåkers kommun med i Cyklistvelometern som Cykelfrämjandet genomför. Det är nationell undersökning om hur kommuninnevånarna upplever hur det är att cykla i deras kommuner.

I årets undersökning deltog ca 18 000 personer över hela Sverige. För Österåkers kommun blev det inte ett lysande betyg tyvärr. Det är jag inte så förvånad över. Jag är en flitig cyklist i kommunen, både när jag cyklar till och från jobbet och när jag motionscyklar på helgerna.

Österåkers kommuns resultat

I undersökningen klassas kommunens totalresultat in på en skala som går från A till F, där A är bäst och F är sämst. Österåkers kommun hamnade på D med 2,61 i totalpoäng av 5 möjliga. Detta gav en 36:e plats av 50 i den kategori där Österåker ingår.

Sämst betyg får cykelklimatet följt av cykelns prioritering i kommunen. Det enda som får godkänt är att det finns en generell nöjdhet med cyklingen i kommunen och med det innebär att man tycker det generellt en bra kommun att cykla i och att man skulle rekommendera andra att cykla i kommunen.

Lite från undersökningen för Österåkers kommun

Här är några några saker som sticker ut i undersökningen som Österåkers kommun borde ta till sig:

  • 65 % av de svarande anger att otrygga trafiksituationer är ett hinder för att de ska cykla mer än idag. Som pendelcyklist kan jag bara skriva under på detta, då kommunen aldrig får till en säker cykelväg till och från Täby.
  • Hela 80 % anser att bilar och lastbilar är det som får dem som cyklist att känna sig mest otrygga. Det beror nog på att vi har mycket små landsvägar där bilister och cyklister ska samsas om vägen och många ogenomtänkta överfarter där cyklister ska passera en väg.
  • 60 % har svarat att man upplever att cykelvägarna har hinder som stör cyklingen. Jag tycker cykelvägarna är av riktigt ojämn kvalitet och slutar bara tvärt i bland och de är inte alltid utformade på bästa sätt för att göra cyklingen smidig.
  • 54 % anser inte att underhållet av cykelvägarna på vinterhalvåret är tillfredställande. Detta tror jag personligen beror på att man envisas att inte sopsalta, utan man plogar och öser ut punkagrus.
  • 66 % anser att kommunen inte aktivt arbetar med förbättringar för cykling i kommunen. Och hela 88 % anser inte att kommunen prioriterar cykling i infrastrukturen.
  • Något som cyklisterna dock uppskattar i Österåkers kommun är miljön kring cykelvägarna, hela 67 % har sagt att de uppskattar detta och det kan jag hålla med om. Vi har mycket fin natur i Österåker.
  • Det är också lätt att felanmäla fel och brister anser man.

Hela undersökningen

Här är hela undersökningen: Cyklistvelometern 2020, Österåker. Vill du se hur det gick för din kommun, så hittar du alla kommunundersökningar här om de var med i årets upplaga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.