Grattis Sverige idag och så har jag en ny utmaning

Efter en regnig natt vaknar man upp till en mulen dag, men än så länge upphåll. Men idag är det Sveriges nationaldag 🇸🇪 och det ska vi väl fira oavsett väder. Men varför firar vi egentligen nationaldag?

Nationaldagen firar vi idag till minne av att Gustav Vasa blev kung den 6 juni 1523 och att Sverige lämnade Kalmarunionen. Gustav Vasa var egentligen en rätt hård människa som gjorde som han ville och inte den mysiga landsfader som han oftast framhävs som. Men han drev bort danskarna som härjat runt i landet och gjorde Sverige fritt igen.

För krydda firandet lite, firar vi även att 1809 års regeringsform som Karl XIII skrev under 6 juni 1809. Den förstärkte maktdelningsprincipen från 1774 som gällde till och med 1974, då den nuvarande regeringsformen trädde i kraft.

Då vet ni varför ni firar nationaldagen idag när ni smackar i er en nationaldagsbakelse eller skålar på en picknick eller middag med familj och vänner.

Stegutmaning med kollegorna

I veckan har min avdelningen på jobbet startat en utmaning där vi delat upp oss i tre lag som under juni ska ”gå” från norra delarna av Sverige till Boråstrakten där vårt ena kontor ligger. Förutom steg, så kan man tillräkna sig steg via de flesta träningsformer. För min egen del så ger mina morgoncykelturer på vardagarna mig ca 12000 steg, vilket blir ett bra komplement till vardagsstegen som inte för mig blir så värst många i tider som dessa.

Utmaningen gör vi via sajten tappa.se där man registrerar framstegen. Nu hoppas vi att vi hinner fram innan junis utgång 😅

Idag ska jag därför ha en vilodag från träningen och förmodligen blir det bara en elcykeltur till en kompis på eftermiddagen som jag ska äta och dricka gott hos. Det ryktas ju om mer regn på eftermiddagen, men jag får väl ta med mig ombyte, för cykla ska jag 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.