Pendelcykla till och från Österåker

Cyklistbloggen är en blogg som jag och många andra följer och idag såg jag att man efterlyste kommentarer hur det är att cykla till och från Österåkers kommun. Jag kände att det är svårt att svara på detta på Twitter, så bloggare som man är kommer här mina reflektioner hur det är att cykla från en yttre kranskommun.

I deras blogginlägg lyfte de lite inlägg som de skrivit förra året om att vi skulle få en grusad väg så cyklister skulle slippa att behöva cykla på den vägren som går utmed väg 276, där bilarna dånar om en i 90 km/h. De hänvisade också till lite lokala artiklar om den nya vägen i samband med detta. Sedan sensommaren har det varit rätt tyst i media, trots att det är långt ifrån bra att cykla hela vägen in till Stockholm. Därför undrade nu Cyklistbloggen om hur är det att cykla från bl.a. Österåker.

Hur har nya cykelvägen påverkat oss i Österåker?

Lagom till sommaren 2018 började den nya vägen mellan Täljö och Rydbo bli klar. Vi cyklister blev såklart väldigt glada att denna lilla sträcka nu stod klar som skulle göra en del av vår cykelpendling betydligt säkrare jämfört mot tidigare alternativ.

Det fanns också några mindre roliga saker när allt stod klart. Österåkers kommun som skulle anlägga vägen, tilläts inte att asfaltera den för markägaren. Istället blev det en hårt packad grusväg som kräver mycket underhåll för att hållas i god kondition. I början var vägen väldigt ojämn i sin kvalitet innan underlaget satt sig. Inte blev det bättre av att man tillåter hästar att rida på den och värst är det från Täljö station fram till betonghindret och den cykelsluss man gjort för att inte motorcyklar, fyrhjulingar ska ta sig in på vägen. Där kan det ibland vara som en tvättbräda i gruset av alla hästhovar.

Jag har fortfarande svårt att förstå varför man inte fått asfaltera den? Det skulle göra känslan så mycket härligare för oss cyklister. Ännu fler skulle välja cykeln om det var asfalt eftersom cyklister med smalare racerdäck undviker vägen pga risken att få punka på det finkorniga gruset. Det grusade underlaget gör också att det dammar rätt mycket. Det finns ingen belysning utmed sträckan, så under den mörka årstiden är det svart som natten och inget för mörkrädda att cykla på.

När man passerat cykelsluss nummer två vid Rydbo station, väntar ett par kilometer cyklande på en mindre väg utan vägren ned till Arninge i Täby kommun. Vid kommungränsen till Täby kan man köra på en cykelbana som på vintern även är sopsaltad. När man är på väg mot Österåker och kommer från Täby, så är det som man färdas från nutid till dåtid när man passerar skylten som visar att man är i Österåkers kommun. Där slutar cykelbanan tvärt och belysningen upphör. Nästa gatlampa i Österåker är först när man börjar närma sig de mer centrala delarna av Åkersberga.

Väl nere i Arninge cyklar jag ned mot Arninge centrum och sedan på en cykelbana som löper utmed E18 via Hägernäs för vidare färd in genom Täby. Sedan håller jag mig på små lokalgator och cykelbanor utmed Roslagsbanan på min resa mot Solna där jag arbetar.

Tacksamma för det vi fått – men mycket kan göras bättre

Hursomhelst är den lilla vägsträckan en skänk från ovan för oss som vill kunna cykla till och från kommunen året runt som den öppnat upp för, men detta är ju bara några kilometer av en sträcka på ca 3 mil som det är för boende i Österåkers kommun att cykla in till Stockholm.

Något som skulle spara tid och få flera att välja cykeln är om man tex kunde ha cykelbana som löper utmed Roslagsbanan från Åkersberga och ned till Täby. Om man dessutom kunde göra så att cykelbanan inte var backig som en berg och dalbana och i samma nivå som rälsen så blir det inte lika jobbigt att cykla.

Samarbete över kommungränserna

Mycket har blivit bättre för oss cyklister i Österåker. Det finns dock mycket att göra för att det ska funka ännu bättre att använda cykeln fullt ut för alla typer av cyklister och oavsett ålder. Men förra årets korta grusade cykelväg var ett stort steg i rätt riktning,

Nu vore det fint om Österåkers kommun och Täby Kommun kunde samarbeta för att får ihop en väl fungerande cykelinfrastruktur så inte cykelvägar bara slutar tvärt här och där.

Bild från bygget av cykelvägen mellan Täljö och Rydbo 2018. Underlaget var inte 100 % klart när denna bild togs.

8 kommentarer

 1. Felicia · juni 17, 2020

  Hej Magnus
  Ska hojja ut till Berga från Råsunda imorgon. Tänkte kolla om du har nå uppdateringar på rutten? Visst är det skyltad cykelbana ut till täby? Och sen kör du över tågbanan i hägernäs vid kolonilotterna?
  Tacksam för råd. Har också inga grusdäck på min vägcykel. Har du nån koll på hur illa det är? Får cykla via svinninge annars i värsta fall även om det är omväg. Undviker helst 276:an känner jag.

  Ha en fin dag

  Gilla

  • Magnus · juni 17, 2020

   Hej Felicia. Den sträckan jag cyklar Mellan Solna – Åkersberga är en blandning av cykelbanor och småvägar mellan villor. Det är inte jättebra skyltat om jag ska vara ärlig. Men lite skyltar finns här och där. Och jag kör som sagt över bron vid Hägernäs station upp mot Arninge. Sedan kör jag på småvägarna upp mot Rydbo och den grusväg kommunen anlagt utmed Roslagsbanan mellan Rydbo och Täljö. Den vägen är hyfsat bra numera, men om du har en racer med smalisdäck så kör försiktigt där, då det ligger ett tunt lager med finkornigt grus ovan på den hårt packade vägen. Som jag svarat tidigare ovan så kan du se ju jag cyklar här: https://www.strava.com/activities/2368821239

   Gilla

   • Felicia · juni 17, 2020

    Toppen.
    Tack för svar.
    Glad midsommar

    Gilla

   • Magnus · juni 17, 2020

    Tack detsamma 🙂

    Gilla

 2. Joakim Rytterborn · maj 17, 2019

  Har du någon karta du kan dela? Cyklade årets första vända idag och irriterade mig på att även 276an var grusväg. Hur får man vägverket att sopa vägrenen?
  Vidare när jag om till Roslags Näsby var förbifarten vid stationen blockerad vilket ledde till att jag hamnade på villovägar.
  Vad är bästa vägen till Norrtull?

  Gilla

  • Magnus · maj 17, 2019

   Hej Joakim. Sedan man byggde den nya vägen mellan Täljö och Rydbo, så kör jag bara den när jag pendlar till Solna. Men jag har en cyclocross, så min klarar grus. Den nya vägen ska rensas från vinterns grusorgie som man hällt ut där har jag fått höra från kommunen, men det går att köra med en racer om man är försiktig. Väg 276 ägs ju inte av kommunen, utan av Trafikverket och de brukar var supersena att sopa vägrenen. Ibland brukar det ta ända till in i juni. Cyklister har som vanligt ingen prio hos dem. Här kan du spana in hur jag cyklar och du kan ju följa den vägen fram till Danderyds Sjukhus, där du ska cykla på vänster sida av Stocksundsbron där jag kör på högra mot Bergshamra och Solna. Lycka till och hoppas det hjälper: https://strava.app.link/qLt69rRLLW

   Gilla

   • Magnus · maj 17, 2019

    Glömde säga att vid Roslags Näsby ska du hålla till vänster förbi den gamla blockade cykelvägen. Det går en hårt packad skumpig väg förbi stationen där 🙂 Sedan kommer du ut där du brukade.

    Gilla

   • Joakim Rytterborn · maj 17, 2019

    Tack! Testar till veckan.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.