Snart dags att börja om från botten

En träningsresa kan se ut på många sätt och ta olika lång tid. Min egen började först som en resa där målet var att bli smalare, då jag vägde för mycket. Jag som aldrig varit någon tävlingsmänniska, har sällan drivits av att prestera bättre och bättre resultat, tills Zwift kom in i bilden.

Idag är fortfarande målet med min träning att jag ska hålla vikten och kanske till och med bli av med några kilon, men det Zwift gjort är att jag nu vill bli bättre och bättre. Jag älskar att köra race i Zwifts virtuella värld. Det bästa med denna typ av träning är att det går snabbt att bestämma sig för vilket lopp man vill köra och du behöver minimalt med förberedelse för att komma igång. Bara att hoppa i cykelbyxorna och cykelskorna, samt dra på sig pulsbandet. Sedan är du redo!

Snart dags att gå upp en klass

I Zwift kategoriseras man som cyklist in från A till D och detta görs efter vilken watt/kg som du presterar under en period. Det finns även en A+ kategori för de riktiga supermännen och superkvinnorna. De kör i A också, men har en svart färg på sin klassificeringsbokstav. Så här funkar klassificeringen:

A – 4,0 – 5,0 w/kg
B – 3,2 – 4,0 w/kg
C – 2,5 – 3,2 w/kg
D – 1,0 – 2,4 w/kg

Jag själv började i D och har sakta, sakta kämpat mig framåt och har under lång tid gått från att komma sist i resultatlistan i C till att komma på rätt bra placeringar, dock inga vinster. Igår efter att jag körde ett race, dök det plötsligt upp en liten info på min profil på ZwiftPower, där alla officiella resultat samlas. Jag är fortfarande är C, men är nu nästan B.

Det alltså snart dags att börja om från botten i resultatlistan i B och kämpa sig uppåt. Tänk att lilla jag snart är en B-åkare, det känns stort för mig 😀.

Zwifts Cone of Shame

Racet jag körde igår hade Zwifts nya funktion som ska störa dem som anmäler sig i fel klass på ett race, dvs där en B-klassad åkare kör ett C-klassat race. Det som händer då är att personen får först en varning att man anmält sig i en för lätt klass för hur stark man är.

Struntar man i varningen och ändå kör, så dyker det upp en grön kon som kallas Cone of Shame i placeringslistan under racet, samt ovanför själva avataren. Dessutom läggs det på mer motstånd för den som får detta, för att denne ska prestera mer likt en C-åkare.

Igår var det flera i mitt race som detta hände för och det var givetvis en hög av åkare i toppen och efter några varv så såg man hur de sakta föll bakåt och jag tror jag både varvade och körde om de flesta som hade fått Cone of Shame. Grymt bra funktion av Zwift tycker jag, sedan borde de även uteslutas från resultatet, men så långt har Zwift inte tagit detta.

Så här ser det ut när en åkare som är nederst i bild fått Cone of Shame och hur det ser ut i placeringslistan. De kan inte heller se vilken w/kg som de presterar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.