Jag är i mål – 500 km

Whooooaaaaa… idag gick jag i mål med utmaningen TUG 500, då jag passerade 500 km cykling på min cykeltrainer i Zwift. För den nye läsaren på bloggen, bestämde jag mig för att cykla 500 km mellan julafton och nyårsafton med hjälp av Zwift och min cykeltrainer.

TUG 500 – ett alternativ till Rapha 500 Festive

Jag kände inte att jag var pepp på att köra Rapha 500 Festive som går samtidigt, där bara riktig utomhuscykling räknas. Detta på grund av det trista gråväder vi har i Stockholm. Därför skapade jag detta digitala inomhusalternativ för medlemmar i min cykelklubb, Team Utan Gränser. Jag döpte utmaningen till TUG 500 och lade upp ett evenemang i Team Utan Gränsers Facebookgrupp för att se om fler var intresserade. Ett par stycken hakade på och någon föll bort utmed resan pga tidsbrist, men jag och några till har eller kommer klara det.

Cykla inne? Något att vara stolt över?

Det finns ortodoxa hardcorecyklister som tycker det är fjantigt med Zwift och att träna cykling inomhus. Men strunt i dem säger jag bara. Zwift är det bästa som hänt inomhusträningen för cyklister sedan hjulet uppfanns. Har man rätt grejer till Zwift, dvs en direktdriven smart trainer eller en fullfjädrad smart träningscykel, typ Wattbike. Då blir det kul, jobbigt och rätt nära ”riktig” cykling.

Jag brukar normalt inte köra så långa pass i Zwift, men nu har jag snittat 80 km per dag som tagit lite mer än 2-2,5 timmar att köra. Det känns i häcken att sitta på cykeln så länge utan möjlighet att variera sin sittställning, eftersom man inte hinner med några vilodagar. Det är bara att tala om för rumpan att stå ut.

I denna utmaning har jag med flit valt plattare banor, för att man ska cykla så länge. Men vill man krydda upplevelsen ännu mer, väljer man en backig bana och det kan få tyst på de flesta skeptiker. Det coola med Zwift och rätt utrustning är att Zwift simulerar backar och även underlag så går det uppför så blir det automatiskt trögare att trampa. De riktigt stora klättringarna i Zwift kan tömma en på svett, om man inte har tillräckligt med vatten att tillgå.

Okej, jag inte frusit eller plågat mig själv genom att cykla i regn. Men att avverka 500 km på en cykel inomhus kräver pannben och vilja. Det tycker jag att jag har bevisat genom detta. Varje morgon har jag vaknat lite sådär härligt stel som man kan bli efter träning och all julmat, godis och kakor har inte fastnat på mig. Det har varit det bästa med denna vecka!

Jag känner mig stolt över att jag gjorde detta och det känns gott ända in i själen och säga: Jag klarade TUG 500 😃

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.