Zwiftarens guide till galaxen

För alla tillfällen du inte vill träna utomhus eller inte har tid att ge dig iväg på en cykelrunda med de förberedelser som ofta krävs, är Zwift det bästa som hänt inomhusträningen för cyklister.

Vill du upptäcka hur kul och socialt det kan vara att cykla inomhus med hjälp av Zwift? Då ska jag försöka ge dig en snabbguide hur du kan lyfta inomhuscyklingen till en ny dimension med hjälp av Zwift.

Min snabbguide till Zwift

För den som inte vet vad Zwift är, så är det ett program eller app som du laddar ned på din dator, surfplatta eller mobil. När du installerat det kan du köra en gratisversion, men min rekommendation är att gå direkt på betalversionen som idag kostar strax under 15 dollar per månad.

Zwift kan med ett antal tillbehör som jag ska gå igenom, ge dig en digital cykelupplevelse utöver det vanliga. Med Zwift erbjuds du allt från att bara cykla runt digitalt på de banor som erbjuds, till att köra workoutpass, eller delta i race som jag personligen tycker är jätteskoj.

Eftersom motståndet regleras automatiskt efter om du cyklar på platt mark, uppför en backe eller om det går nedför, så får du en väldigt realistisk upplevelse.

Vad behöver man för att köra Zwift?

  • En cykel
  • En smart cykeltrainer
  • Ett pulsband
  • En dator, surfplatta eller smartphone
  • Tillgång till internet
  • Ett medlemskap/konto i Zwift
  • En fläkt (så du inte svimmar)

Vilken smart trainer ska man välja?

Vilket märke och modell av cykeltrainer du ska välja är upp till dig och din ekonomi. Men om din ekonomi tillåter, ska du utan tvekan välja en direktdriven. Det är en sådan trainer där du inte behöver ha något trainerdäck, utan det är en kassett monterad direkt på trainern. Dessa finns också i olika prisklasser och kvaliteter.

Det du ska kolla när du väljer en direktdriven trainer, förutom att den ska vara så tyst som möjligt är hur kraftig lutning den kan simulera. Vissa billigare modeller kan bara simulera en lutning på upp till 10 % och i Zwift finns det backar som är uppåt 20 %.

Några populära och driftsäkra toppmodeller är Tacx Neo 2T, Wahoo Kickr och Elite Drivo II som alla kostar mellan 10-14 000 kronor.

Nu börjar även kompletta smarta träningscyklar bli allt populärare och lite mer om detta tog jag upp i mitt blogginlägg Funderar på en Smart Bike.

Komma igång med Zwift

När du öppnat upp ett konto hos Zwift och startar upp Zwift ser det lika olika ut om man kör via en dator eller surfplatta. Jag kör via en iPad som jag har monterad på styret på min cykel, därför blir denna beskrivning baserad på det, men det skiljer sig inte jättemycket.

Om man är fler i familjen som kör Zwift på samma enhet, kan man ha egna profiler och på bilden ovan väljer du vilken profil som ska köra Zwift.

När du valt profil kommer du till sidan där du kopplar upp och parar ihop dina enheter mot Zwift. Första gången måste du para ihop dina enheter, sedan ansluts de automatiskt varje gång du kommer till sidan ovan. Detta görs via Bluetooth, så se till att enheten du kör Zwift på har detta aktiverat. När det står att du är connected på alla boxarna som på bilden ovan är du redo att köra.

Klicka på Let’s go för att gå vidare.

När du kommer till nästa steg som du ser ovan, så är det här som du väljer vilken värld du vill cykla i, vilken bana du vill köra på eller om du vill köra en workout.

Vilka världar som öppna för att cykla i styrs av ett schema (syns nere till höger i bilden ovan). Aktuella världar ser du i flikarna högst upp på en surfplatta. De världar som i skrivande stund finns i Zwift är: Watopia som alltid är tillgänglig med sina banor. Sedan finns två gästvärldar som aktiveras efter ett schema. De världar som blandas in i schemat är Richmond, London, New York, Innsbruck, Yorkshire, France, Paris och Makuri Island. Tillsammans ger dem dig mängder av banor att cykla på. På ZwiftInsider kan du läsa mer om Zwifts alla världar och banor.

När du valt värld och bana (route), klicka på Ride för att starta.

Dags att anpassa din avatar i Zwift

Nu är du inne i Zwift. Men givetvis måste du på en gång anpassa din avatar så den liknar dig så mycket som möjligt eller att du får till den som du vill att den ska se ut.

Klicka på menu för att börja anpassa din avatar.

Ärlighet varar längst

Först och främst villa jag säga att var ärlig med din vikt och längd! Om du vill att Zwift ska fungera korrekt krävs att du är ärlig med detta. Att ställa in något annat än din korrekta vikt och längd är fusk och bidrar till fult spel från din sida om du tex tänkte ställa upp i ett race.

I Zwift kategoriseras man in efter vilken watt/kg man har. Har du en för låg vikt kommer du få en högre watt/kg än vad du egentligen faktiskt klarar av. Din avatar kommer då att prestera ”bättre” och du fuskar dig till att hänga med dem som egentligen är snabbare än dig. Skäms på er som fuskar med detta 😈

Vid ditt namn högst upp i bilden ovan finns en liten penna där du kan ändra ditt namn och ställa in längd, vikt samt vilken FTP om du vet denna. Vet du inte vilken FTP du har. Gör ett FTP-test som du hittar bland Zwifts Workoutpass.

För att ställa in hur din avtar ska se ut, klicka på ikonen till höger som heter Garage.

I My Garage kan du sätta utseende, hudfärg, hårfärg m.m. och klä din Zwiftavatar i de kläder du vill, samt välja cykel. Garderoben och garaget har ett visst grundsortiment när du startar, sedan kommer du låsa upp mer och mer saker ju mer du cyklar. Nya saker kan tex låsas upp genom att delta i olika events eller när du ökar din level genom din cykling i Zwift.

När du är nöjd med din avatar klickar du på close för att komma tillbaka till menyn. Innan du ger dig iväg på cykeln, klicka även på ikonen settings.

Under settings kan du göra lite inställningar för lite blandade saker. Några saker är unika för vilken trainer du har, som tex Tacx Neo road feel. Med denna påslagen Neon simulera olika underlag som du cyklar på. Kul effekt tycker vissa, men jag gillar den inte.

När det gäller trainer difficulty. Börja med att låta den stå på mitten, men ändra om du vill testa dig fram.

När du känner dig klar klickar du på OK för att komma tillbaka till menyn. När du är tillbaka på menyn finns två knappar Back och End ride som du ser på menybilden några bilder längre upp. Klicka på Back, så kommer tillbaka in i spelet och den värld du valt att cykla i. Du ser då att din avatar har anpassats till dina önskemål.

Om du använder en surfplatta kan du klicka på skärmen för att få upp en till meny där du kan ändra kameravinkel, få din zwiftgubbe att vinka och göra lite andra saker, samt ta skärmbilder m.m.

Nu är det bara att börja trampa och upptäcka alla banor.

Ladda även ned Zwift Companion

Oavsett om du kör Zwift på en dator, surfplatta eller smartphone. Ladda även ned appen Zwift Companion appen på din mobil. Där kan du lätt som en plätt anmäla dig till olika events och race i Zwift.

När du anmäler dig till ett event eller race, finns det olika klasser. Du kan välja mellan A, B, C, D i de flesta fall och du anmäler dig i den som passar din watt/kg. Det finns en öppen klass som benämns som E också. Klasserna tillåter följade watt/kg:

  • A – 4,0 w/kg och uppåt
  • B – 3,2 till 3,9 w/kg
  • C – 2,5 till 3,1 w/kg
  • D – 1,0 till 2,4 w/kg

Om du inte vet din watt per kg, så anmäl dig i ett race i tex klass C och se om du platsar där. Om du presterar för mycket än vad som är tillåtet, kommer du bli diskad. Då vet du att du ska kliva upp en nivå i nästa race. I resultatlistan i tex companionappen kan du se vad du haft för watt per kg i snitt under ett race.

ZwiftPower – officiell resultatlista

Om du vill köra race i Zwift, behöver du skapa ett konto på ZwiftPower som är Zwifts officiella resultatlista.

På ZwiftPower sorteras de som tex överskridit tillåten watt/kg m.m. bort från resultaten i loppen och eventen.

Där kan du även joina ett team. Min cykelklubb TUG CK har ett team på Zwiftpower som klubbens medlemmar kan ansöka om att gå med i och då racar man för det teamet när man kör race m.m. Om inte din cykelklubb finns på ZwiftPower, gå med i teamet (SZ) Swedish Zwift Riders.

På facebook finns också en superbra grupp med samma namn Swedish Zwift Riders som du kan gå med i. Där finns massor med bra nyttigt är läsa och följa.

Hoppas detta inlägg peppat dig till att börja titta närmare Zwift? Och vem vet, kanske fastnar du precis som jag för denna digitala träningsform som gjort inomhuscyklingen så mycket roligare!

4 kommentarer

  1. Anders Aldén · april 1

    Tack för bra och förståelig information!

    Gillad av 1 person

  2. Sandra · februari 1, 2021

    Mkt bra å enkel guide, tackar!!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.