En cykelpendlares betraktelser

Igår så pendlade jag till jobbet med cykel igen för andra gången denna vecka. Nu hade det gått några dagar sedan snöfallet mellan söndag/måndag. Det som slog mig är hur uselt plogat det är på många ställen fortfarande. På de flesta smågator, dvs inne i villaområden var det lika moddigt fortfarande och helt hopplöst att cykla eller för den del kanske gå hyfsat säkert.

På min cykelresa genom de olika kommuner jag passerar på väg till jobbet så börjar vi i Österåkers kommun. De flesta gång/cykelvägar var ”plogade” men varför plogar man inte ordentligt? Man har lämnat en eller ett par cm snö, som gjort flertalet cykelbanor till månlandskap, där det känns som tänderna ska hoppa ut. Det kanske inte märks när man går, men på cykel blir det som att cykla på en tvättbräda.

Jag fattar fortfarande inte vad Österåker väntar på? Börja sopsalta nu!

Nya grusvägen för cyklister och gångtrafikanter mellan Täljö – Rydbo var den bästa upplevelsen, då den var riktigt fint skottad och lättkörd.

Så här vackert var det mellan Täljö och Rydbo igår

I Täby hade man nu äntligen vaknat och sopsaltat de centrala delarna och det var nu rätt lättcyklat, men det var en hel del läbbiga isskorpor på sina ställen att passa sig för.

Danderyds kommun briljerar som vanligt med exemplariskt fint underhållna och sopsaltade cykel/gångvägar. Men ibland så måste man åka på villagator för att ta sig mellan olika cykelstråk och då är det lika värdelöst skottat som i flera andra kommuner.

Sist kommer jag till Solna som också vaknat ur dvalan och sopsaltat, där flöt cyklingen också på som en dans för en gångs skull.

Tack till alla sopsaltare ❤️ som gör det möjligt att välja cykeln även på vintern. Det märks ordentligt på den totala tidsåtgången som min pendelsträcka tar, när man jämför måndagens nästan helt oskottade tur med gårdagens. Lite mer än en kvart snabbare med skottat och hälften så jobbigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.