Cykelfäst(ning)

Med 2 smörgåsar och 1 kokostopp i magen trampade jag i väg på cykeln. Färden gick mot Vaxholm och jag måste säga att det är fröjd att Österåkers kommun byggt en cykel/gångbana utmed Svinningevägen. Det är i stort sett bara ett glapp i höjd med Täljö där man har lite kvar. Sedan hoppas jag att man fortsätter bygga cykel/gångbanan hela vägen upp till Kulla vägskäl.

I höjd med Bogesundslandet, svängde jag in på Bogesundsvägen för att slippa köra på den läbbiga Vaxholmsvägen och när man inte blir omkörd av blådårar som är ute och testar sportbilen, så är det helt magiskt vackert att cykla där. Jag stannade till i höjd med mitt absoluta favoritslott som är Bogesunds slott, som uppfördes ursprungligen av Per Brahe den yngre på 1640-talet. De borgliknande utseendet fick slottet så sent som på 1860-talet, då det var poppis med medeltidsromantisk arkitektur. Sista ägaren av slottet lät det tyvärr förfalla till den milda grad att taket rasade in på vinterträdgården. Staten tvångsövertog slottet på 1940-talet och nu har det har renoverats på utsidan, så att det återfått sin forna glans.

När jag kom till Vaxholm, så vände jag hem nere vid kajen där ett annat gigantiskt bygge ligger, Vaxholms Fästning. Fästningen byggdes på mitten av 1500-talet på uppdrag av Gustav Vasa och har hållit emot angrepp mot Stockholm från både danskar och ryssar. Den ursprungliga fästningen är idag riven och ersattes med den nuvarande på 1860-talet eftersom den gamla inte längre var tillräckligt motståndskraftig, men ganska snabbt visade sig att den nya inte heller kunde stå emot de nya kraftfullare vapnen, så då flyttades verksamheten till Oscar Fredriksborg vid Oxdjupet.

Det var en liten historielektion för den som tycker om sånt 🙂. Jag får väl cykla till Oscar Fredriksborg på Rindö en dag och berätta lite mer om den. Jag låg dessutom i lumpen nere i berget, intill Oscar Fredriksborg. 

Totalt sett blev det iallafall lite mer än 50 km cykling i helt underbart vårvinterväder.

Här är lite bilder från dagens runda:

Helt underbart med nya cykelbanan till Svinninge

Cykelfäst(ning)

Kastellet eller Vaxholms Fästning som det även kallas

Bogesunds slott

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.