En iskall vind i ryggen

Vi i Stockholm har knappast fått något av stormen som svepte fram över sydligaste delarna av Sverige. Det har varit lite blåsigt i två dagar, men inte mer än så.

Idag har det pågått surdegsbrödbak här hemma och för den som vet hur det går till, vet att det är mycket väntande och pysslande innan man kan stoppa in brödet i ugnen. Det höll på bli en katastrof, då jag antagligen missat något i receptet eller så hade min våg fått tuppjuck när jag mätte upp ingredienserna. Degen liknade mest en smuldeg när jag tillsatt alla ingredienser, men jag gjorde då ett försök att tillsätta mer vätska och tillslut fick jag till degen som den ska vara.
Mellan jäsningarna passade jag på att ge mig iväg på en isande kall cykelrunda med crossen mot Bogesunds slott för att se om de kommit upp någon ny info att det åter är tillåtet att cykla på lederna på Bogesundslandet. Men nej, det hade det inte gjort. Nu vet jag inte om Vaxholm har fel info på sin webbsida att man får cykla där, eller om Statens Fastigehetsverk som förvaltar reservatet inte hunnit sätta upp nya skyltar. Ska maila min kontakt där för att se vad som hänt i ärendet.

Det blev lite mer än fyra kalla mil idag. När jag kom hem tinade jag upp min kropp med en kopp kaffe och Hästapluttar som är små chokladbollar rullade i kokos. Det är sånt man får äta när man cyklat.

Efter att jag tinat upp, var det dags att stoppa in min surdegslevain i ugnen och se om jag sabbat degen, men nej då. En välformad limpa kunde jag ta ut när brödets innertemperatur var 96 grader.
När jag sedan försiktigt delade på brödet för att se om man lyckats få till de där karakteristiska luftbubblorna som dessa bröd ska ha, så drog jag en lättnadens suck när det såg ut som en proffsbagares bröd 😀.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.