Grundkurs i att meka cykel

Imorse samlades vi hemma hos Anders Johansson i Fredrikhof som ordnar mekkurser. Hans lärljungar idag bestod av jag och Jörgen som hade våra racers, samt Lars och Ilias som hade sina MTB:s med sig. 
Anders började med att gå igenom alla delar på en cykel, vilket var grymt bra. En cykel består av en del prylar som man ser men som jag inte vet vad de heter eller vad de har för funktion.
Efter teorinpasset, var det dag att svira på sig handskarna och ta sig an Celeste. Vi skulle börja med att ta isär kedja och kassett. Insåg snabbt att jag hade nog svartast (skitigast) komponenter.  Ett antal avfettningsbad senare, kunde man nästan tro att man hade nya komponenter framför sig igen.

Det var skoj att montera ihop den nu glänsande rena kassetten och sätta på den rena fina kedjan. Nästa uppdrag var att justera växlar och lära sig vilka skruvar och rattar man ska vrida på för att få växlarna att växla mjukt och fint. 
Vi gick sedan över till att serva vevlagret och pedalerna, men där gick vi bet på min och Jörgens cyklar som av olika orsaker inte gick att få isär. Vi rengjorde dem så gott vi kunde ändå och fräschade upp pedalernagängorna med nytt fett.
Sista uppgiften var att ta isär framgaffeln. Det var intressant att se hur många olika delar och lager den består av. Här gällde det hålla koll på vilken ordning alla delar satt som man tog loss, annars kan man få problem med ihopmonteringen. När allt var loss torkade vi av, rengjorde och fettade in alla delar igen. Sedan var det dags att få ihop kalaset igen, vilket gick bra!
Till slut vill jag säga ett stort tack till Anders för en en otroligt givande dag som gjort mig mer självsäker på att man kan göra en hel del själv, samt förstå vikten av att underhålla sin cykel ordentligt.
Kvällen avslutades med en fantastiskt god middag hemma hos mamma med bror. Vi gjorde också det traditionsenliga besöket på kyrkogården för att tända ljus för nära och kära som inte finns med oss längre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.