Många har tyckt till om cykling i Österåker

Den 31 augusti är det sista dagen för att delta i Cykelfrämjandets årliga undersökning, där kommuninvånare får tycka till om cykling i kommunen utifrån ett cykelperspektiv. Delta i undersökningen du också. Det ska bli kul och se resultatet när det kommer senare.

Det gläder mig dock att antalet deltagare som svarat på undersökningen för Österåkers kommun som är min hemkommun har överträffat vad som krävs för minst antal svar med 712 %. Det är visar att det finns ett stort intresse för cykling i kommunen. Synd bara att kommunen inte satsar mer än vad som görs idag för att tex ordna med säker, asfalterad och belyst cykelväg ned till grannkommunen Täby som är det som skulle få fler att välja cykeln till och från kommunen.

I år är det ju valår och vid förra valet så lyckades kommunen precis innan valet fixa så vi åtminstone fick en grusväg till Rydbo och den är bättre än ingenting. Men idag duger den bara åt cyklar som är lite mer robusta och rejäla däck. Den har ju inte heller blivit bättre av att Norrvatten bygger en vattenledning utmed grusvägen.

Inför detta val har flera av rösterna tystnat som brunnit för att få till en ordentlig cykelväg. Det tycker säkert de styrande politikerna är skönt, för de vill mest berätta för oss boende om vår låga skatt, våra förbättrade skolresultat bland unga och vilken fin skärgårdskommun vi är. Detta är givetvis kalasbra saker, men jag tycker det så märkvärdigt att kommunen inte gör mer för en gång för alla knyta ihop Österåker med Täby cykelmässigt.

Jag vet att vår store markägare är det ständiga problemet, men det måste finnas något sätt att få till en cykelväg. Varför inte kroka arm med Trafikverket och få till en pendelcykelsträcka utmed väg 276 till Arninge i Täby om det nu är så himla svårt att få till en cykelväg utmed Roslagsbanan.

2 kommentarer

 1. Michaela Fletcher · augusti 11

  Hej Magnus!
  Ja vi berättar gärna om allt bra som sker i Österåker: Skolresultaten ökar, behörighet till gymnasiet ökar, kvaliteten ökar i omsorgen, tryggheten såväl den faktiska som den upplevda. Fortsatt valfrihet för kommuninvånarna ska råda i vår fina kommun. Att vi råkar ha sveriges lägsta kommunalskatt är för oss inget självändamål. Med en av kommunsveriges bästa ekonomier, politiska prioriteringar en skola med hög kvalitet gör att vi också kan låta varje skattebetalare behålla mer av sina egna intjänade pengar. Än viktigare nu i takt med ökade kostnader för bränsle, el och av socialdemokraterna i riksdagen 46 höjda skatter sedan de tillträdde.
  Nu till din frustration. Ja dessvärre är det inte helt enkelt. En av anledningarna till att vi har en god ekonomi är att vi inte alltid tar kostnader där staten har ansvaret, i detta fall Trafikverket. En annan är ju självklart äganderätten vilken vi värnar. Jag tror du känner till TRV, Regionens och vårt arbete med regionala cykelstråk. Arbetet med att koppla ihop oss med, i detta fall Täby, pågår. Vi har detta högt på vår agenda, misstro inte. Där vi har ett kommunalt ansvar bygger vi cykelvägar. Se bifogad länk.
  Jag hoppas såklart att du ändå trivs i Österåker och ser fram emot att höra av dig om du har frågor eller synpunkter. Vänlig hälsning,
  Michaela Fletcher
  https://www.osteraker.se/trafikinfrastruktur/arkivtrafikinfrastruktur/nyhetsarkiv/nyheter2022/niokilometernyasfaltvarjear.5.4d8ccb9818167a0763312d7.html

  Gilla

  • Magnus · augusti 11

   Vad glad jag blir över att du uppmärksammat min blogg och att du tar dig tid att svara. Jag trivs verkligen i Österåkers kommun med allt härligt som Åkersberga och resten av kommunen har att erbjuda, men det som i mitt fall är ett rejält problem är att det inte finns något säkert och bekvämt sätt att cykla mot Täby för vidare transport till resten av regionen.

   Som invånare i vår kommun känns det som kommunen 2022 fortfarande mest värnar om bilen som transportmedel och rädslan för att komma på kant med markägare väger tyngre än medborgarnas framkomlighet och säkerhet. Visst ska man värna om folks mark, men det är ju inte att en cykelväg till Täby skulle gå rakt igenom villaträdgårdar.

   Med det sagt, så finner jag som cyklist och invånare i kommunen lite hopp i din kommentar att man ändå arbetar på en lösning för att knyta ihop oss med Täby. Frågan är bara hur lång tid tar det?

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.