Vulkan och glaciärsafari

Dagen efter The Rift hade jag och min kompis Carl bokat in oss på en Super Jeep Tour. Det var ett av dagsäventyren som man kunde boka och som arrangerades av Midgard Basecamp där vi bor.

Vårt äventyr startade klockan 09:00 och med lite stapplande steg och stel kropp, så klättrade vi upp i de enorma bilarna som skulle ta oss ut på dagens upplevelse.

Bilarna är specialgjorda för att klara av att ta sig fram på de steniga och bergiga vägarna som vi skulle åka på. De enorma däcken kan föraren sänka och höja trycket i. Detta är för att de ska kunna svälja alla stenar och håligheter smidigare. Däcken gör också att bilarna kan korsa de flesta vattendrag och mindre floder också.

Vårt första stopp var vid den aktiva vulkanen Eyjafjallajökull och i ”dalen” som uppstod där delar av glaciären smälte bort vid dess senaste utbrott 2010. Det var en mäktig syn att stå nedanför och titta in i sidan på glaciären som fortfarande är nedsmutsad av aska från utbrottet.

Vulkanens krater är strax ovanför glaciären och marken vi stod på nedanför har bara sett solens strålar de senaste 12 åren. Innan utbrottet var det meter och meter av permafrost och glaciär ovanför oss.

Vi fortsatte färden genom ett antal vattendrag på de knaggliga vägarna som vår monsterbil svalde med stor bravur. Och det var här som bilens enorma däck verkligen fick visa vad de gick för.

Vi stannade senare vid en campingplats där vi gjorde en vandring med vår guide i ett lummigt grönt bergsområde. Här växer det massor med lövbuskar och mindre träd. Träd är annars något som knappt finns på Island.

Efter vandringen åt vi vår medhavda lunch och fikade.

Resan gick vidare efter lunchen till några spektakulära ställen där vi vandrade mellan höga raka klippväggar som skapade en känsla av att befann sig i Bergakungens sal och några mindre lite dolda och trolska ställen, där vattnet från glaciären forsade fram. Det är helt fantastiskt att naturen själv skapat dessa ställen som gör att man tappar andan av beundran.

Resan avslutades med ett besök vid det majestätiska vattenfallet vid Seljalandsfoss som du kan gå under. Detta var ett av de häftigare sakerna jag sett i mitt liv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.