10 tips vad en ny cyklist behöver

Om du vill börja cykla behöver du egentligen inte så mycket mer än just en cykel. Men om du vill ta dig an cyklingen som sport, kommer här 10 tips på saker som gör cyklingen roligare, skönare och säkrare.

1. Cykel

Idag finns det så många varianter av cyklar och blir du en inbiten cyklist lär din cykelpark växa med tiden. Men om jag själv idag skulle köpa EN cykel och inte ha några andra. Då skulle mitt förstahandsval bli en Gravelbike. Den kan du utrusta med feta däck och flänga runt med överallt på asfalt, grus och på stigar i skogen. Ska du hänga med ett gäng landsvägscyklister, skaffa ett par extra hjul med smala däck. Sedan kan snabbt och lätt skifta dem beroende på vad du ska göra.

2. Vadderade cykelbyxor

Dessa typ av byxor kommer bli din bästa vän på cykeln. Med ett par bra BIB-shorts som de även kallas, kan du cykla långt, riktigt långt utan att du får ont i rumpan. Förutom att de ska sitta tajt och snyggt på dig, satsa på bra kvalitet. Välj ett par med bra padding (vaddering). Ett par riktigt bra cykelbyxor som håller länge får du för omkring 1 000 kr. Det kan låta mycket, men din rumpa kommer tacka dig.

3. Cykeltröja

Visst kan du använda vilken funktionströja som helst, men en cykeltröja har en del praktiska finesser. Den mest användbara är att den är utrustad med 2-3 djupa fickor i tröjans nederkant på ryggen. De rymmer förvånansvärt mycket bra saker som är bra att ha med sig på en cykeltur. En cykeltröja ska sitta tajt oavsett kroppsform. En fladdrande tröja gör det jobbigare att cykla, pga mer vindmotstånd.

4. Hjälm

Det finns otaliga diskussioner kring detta med cykling och hjälm, men den är en livräddare om olyckan är framme. Hjälm är obligatoriskt om du går med i en cykelklubb och ska cykla med dem i grupp, samt om du ska köra motionslopp i grupp eller själv. Det finns olika typer av hjälmar om du ska cykla landsväg, MTB eller gå bananas och köra downhill.

5. Cykelglasögon

Dina ögon är utsatta som cyklist. Förutom att fartvinden kan få dem att rinna i floder, så kan de skadas av stenar eller annat skräp som flyger upp från dina egna eller medcyklisters däck. Och för att inte tala om saker som omkörande bilar kan sprätta iväg. Ett par cykelglasögon är ditt bästa skydd och så gör det inget att man ser så mycket coolare ut. Välj ett par som funkar bra med den hjälm du valt.

6. Cykelskor

Med ett par riktiga cykelskor och ett par pedaler som du klickar skorna i kommer du få en så mycket effektivare cykling, framför allt på landsväg. Cykelskor finns i olika utformning beroende för om du ska cykla i skogen eller på landsväg.

7. Cykelpedaler

Nu pratar vi inte klassiska platta pedlar som sitter på alla vanliga cyklar. Ska du satsa på cyklingen som sport är det andra pedalar som gäller.

SPD är den variant som är lättast att klicka i och ur och används framförallt om du cyklar MTB, Gravel eller Cyclocross, samt på pendelcyklar.

SPD-SL är en variant som uteslutande används på racercyklar. Den är lite svårare att klicka ur, men de ger dig en överlägens kraft ned i marken.

8. Verktyg

När du är ute och cyklar kan det hända vad som helst. Det mesta som händer kan man faktiskt fixa med några enkla verktyg. Bra saker att ha med sig på en cykeltur är:

En extra cykelslang, ett däcksverktyg, ett mutifunktionsvertyg, en minicykelpump och ev. en kolsyrepatron med tillhörande däcksmunstycke. Dessa kan du med lätthet ha i bakfickorna på din cykeltröja och i en sadelväska. De flesta minipumpar kommer med fästen som man sätter i ramen under tex flaskhållaren.

TIPS – Försök lära dig hur man byter en slang om du fått punktering. Punka är det som oftast drabbar en cyklist och även om det kan vara lite meck att byta ibland, så kan de flesta lära sig detta utan problem.

Några av mina saker som åker med mig på varje tur.

9. Cykeldator

En cykeldator är en utmärkt digital kompis på styret. Den kan ge dig info om hur fort du cyklar, hur långt du cyklat och om du har ett pulsband på dig, kan du hålla koll på din puls.

I flertalet cykeldatorer är det möjligt att ladda upp rutter via tex Ride with GPS till cykeldatorn och så kan den guida dig på cykelrundan med hjälp den inbyggda navigationen. Perfekt när man vill upptäcka nya vägar.

Sedan ska du givetvis skaffa dig ett konto på Strava som är den bästa träningsappen för dig som cyklist.

Garmin Edge 830 – prisvärd cykeldator med bl.a. navigation

10. cykelkompisar

Var man än bor i vårt avlånga land finns det lokala cykelklubbar där du kan träffa likasinnade och lära dig mer av, men framför allt några att cykla med. Jag skulle säga att cykelsporten är en av de mest sociala sporter du kan hålla med. Cyklister älskar att fika och det kan i många fall vara cykelrundans höjdpunkt att glida in på något mysigt konditori eller café utmed rundan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.