Första riktiga gravelturen

Normalt förknippar man cykling på grusväg med MTB, men en ny cykeltyp har de senaste åren börjat bli mer poppis och det är gravelbiken. Det är cykel som ser ut som racercykel vid första anblicken, men den har lite annan geometri och framförallt har den rejäla däck som ska tåla cykling på grusväg. Fler gravelbikes har även dämpning inbyggt i gaffeln, styret eller i sadelstolpen för att göra det bekvämare för cyklisten.

Idag blev det min första riktiga gravelrunda med ett trevligt gäng cyklister. Vår tur startade i Bålsta och skulle ta oss kors och tvärs på grusvägar för att sedan ta slut vid Barkarby.

Jag tog bilen till Barkarby och sedan åkte jag och cykeln pendeltåget till Bålsta. Strax efter kl 10 rullade vi iväg och Gerry som stakat ut turen åt oss hade kollat upp allt ifrån var militären skulle hålla övning till att vi skulle få så mycket medvind som möjligt. Gerry är en mästare på att skapa fina grusvägsrundor.

Första biten var riktigt stenig och ruffig. Efter ca 2 mil mitt på en raksträcka utan särskilt dålig väg, kommer det där som man hatar som cyklist. Bakdäcket började sjunka ihop och punkan var ett faktum. Bara att vända upp och ned på hojen och börja byta slang medan halva gruppen tittade på efter att de anslutit strax efter att jag stannat. Fick lite assistans att kränga på däcken eftersom jag har så svaga nypor tydligen, samt lite pumphjälp.

Efter slangbytet var jag lite nervös att få punka igen, eftersom man inte vet om man kanske fått in någon liten sten eller något annat som man inte kunde se eller känna i däcket vid slangbytet. Men allt gick bra efter bytet och jag slapp fler punkor.

Med Laufs smarta dämpade gaffel som min Lauf True Grit har, så är det en fröjd att fara fram på grusvägarna. Den sväljer de flesta ojämnheter med bravur och gör cyklingen väldigt behaglig. Det gör att man kan njuta av alla omgivningar och uppleva hur fint det är att grusvägscykla. Det finaste är att man får cykla på nästan helt bilfria vägar och så kommer man väldigt nära naturen.

Vi pausade och åt lunch på Kungsängens golfklubb, sedan fortsatte några ytterligare ett par mil. Jag och några andra styrde istället mot Kungsängens station för att ta pendeln tillbaka, då det såg ut som det skulle bli dåligt väder. Men det dåliga vädret höll sig undan.

Det blev ca 6 mil och ett par timmar trevligt cyklande med lite härligt glada människor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.