Cykla dig iform oavsett form

I Sverige har cykling som sport levt ett rätt undanskymt liv, tills för ett par år sedan. Nu verkar den ha en uppåtgående trend och det syns i flera av de större cykelklubbarna som har mängder med knattar som tycker det är jätteskoj att cykla och tävla i allt från MTB till racer när de blir lite större.

Personligen blir jag varm i hjärtat när jag ser barn som cyklar. Vem minns inte själv lyckan när man fick sin första cykel med ballongdäck och stödhjul. Men i mitt fall förblev cykeln ett redskap som bara skulle ta mig från punkt A till B och jag fick aldrig chansen att använda den som träningsredskap. Cykelsporten existerade knappt på 80-talet när jag växte upp och MTB:n med dämpare som vi cyklar på idag var inte uppfunnen.

2012 när jag var 36 år gammal vaknade intresset för cykling hos mig i samband med att jag vann en biljett till Cykelvasan. När jag gått imål i Mora började jag smida planer på att köpa en ny cykel och idag är jag 15 kg lättare och många tiotusenlappar fattigare av alla cykelköp, men så kul jag haft på vägen kan ingen sätta ett pris på.

Cykling är bra för alla

Lång, kort, tjock eller smal kan utöva sporten och jag gillar att man inte behöver vara en stöpt i en viss form för att cykla och ha kul med sina vänner. Blir du en hängiven cyklist, kommer du märka att kilona rasar. Cykling ger en bra allroundträning för din kropp, som löpning också ger. Men cyklingen är mycket snällare mot din kropp. Och så länge du inte kraschar, drabbas motionscyklister rätt sällan av skador.

Det är också en sport du kan utöva tillsammans med dina barn. Och du behöver inte jämt stå bredvid och titta på i en ishall eller vid en fotbollsplan. Du kan bli föräldern som ditt barn ser upp träningsmässigt, tills barnet förmodligen kommer köra skiten ur dig efter ett par år på MTB-sträckan i skogen ni brukar köra.

Personligen har cyklingen gjort att jag tycker om spegelbilden av mig själv igen. Att cykla kommer bara göra dig snyggare.

Cykelkläderna som du från början knappt kunde tänka dig att sätta på dig, kommer få dig att stanna till en extra gång vid spegeln. Och säga Oh… hej där snygging!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.