Beslutet om loppet på Island rycker allt närmare

För några veckor sedan väcktes en tanke att köra det 20 mil långa grusvägsloppet The Rift på Island nästa år. Detta efter att jag sett ett YouTube klipp från GCN. I samma veva lade min cykelkompis Gerry upp ett evenemang i Team Utan Gränser om detta lopp. Gerry är en inbiten grusvägscyklist, vilket jag inte är. Men man kanske kan bli? Jag har inte riktigt fastnat för det, då jag gillat MTB mer. Detta på grund av min trevliga heldämpade MTB som gör cyklingen bekväm och kul på en och samma gång 😃

Ibland måste man bara göra det

Nu handlar det ju om grusvägsloppet på den lilla ön i Atlanten. The Rift har begränsat antalet deltagare till max 500 personer nästa år. I och med detta har man satt upp en anmälningslista, som är en slags väntelista.

Utan någon direkt eftertanke eller planering fyllde jag i mitt namn på listan. Jag kom med på listan och i mitten på oktober skulle anmälningsförfarandet öppna stod det i första bekräftelsen. Ett par dagar senare, kom ett nytt mail om att man har tidigarelagt detta till mitten september. Detta på grund av det höga intresset.

Nu har jag alltså bara lite mer än 2 veckor på mig innan anmälan öppnar och jag måste definitivt bestämt mig 😱 Jag kan redan nu säga att själva loppet finns ingen tvekan om, det är mer utrustningen det hänger på.

Det är 20 mils grusväg som ska avverkas och det sätter rätt höga krav på cykeln och i sin tur cyklisten. På en landsväg kan man ju alltid slappna av om man är trött då det går nedför, men på en grusväg finns oftast inga sådan tillfällen.

Lite kort om själva loppet

Loppet går utanför Reykjavik och banans underlag är 85 % grova grusvägar. Totalt kommer man avverka 2 165 höjdmeter, vilket är nästan dubbelt så mycket som Cykelvasan. Ett antal floder ska man cykla igenom och det utlovas ett vattendjup upp till ankelhöjd när man sitter på cykeln. Kan bli en riktig utmaning detta!

The lady in red – en cykeldröm

Jag har blivit helt kär i Lauf True Grit, som är Laufs första kompletta gravelbike med deras fräcka framdämpare.

En av mina cykeldrömmar har alltid varit en röd cykel. Grusvägscykeln med det långa namnet Lauf True Grit Weekend Warrior i Twilight Red är ju bara så fräck. Jag kan nästan leva med att den kommer med SRAM Rival 1 växlar (gillar inte växlingsförfarandet på SRAMs manuella växlar).

Det som är mest spännande med denna gravelbike är dess framdämpare med 30 mm dämpning. Dämparna är utvecklade av Lauf själva och kan kanske liknas lite med en sorts bladfjäder.

Lauf True Grit i Twilight Red. Foto: Lauf

Det får blir stora avsättningar på sparkontot framöver om jag anmäler mig till loppet 🤑. Här kan du se avsnittet på Youtube från GCN som fick mig att bli intresserad av att delta i The Rift på Island.