Österåkers kommun på 2:a plats i kommunvelometern

Av en händelse scrollade jag förbi ett inlägg från Danderyds kommun som meddelade att de hamnat på en förstaplats i kategorin småkommuner (upp till 50 000 invånare) i Cykelfrämjandets Kommunvelometer 2019. Där nämnde de att Österåkers kommun kom på andraplats efter dem.

Vad är kommunvelometern?

Kommunvelomtern är något som kommunerna självmant väljer att delta i denna mäter och jämför Cykelfrämjandet kommunernas insatser för cykling under föregående år. Sist Österåkers kommun deltog, var 2012. Med tanke på allt som gjorts för cykel 2018 i kommunen, var det ett smart drag.

Det har ju senast 2 åren gjorts en del lokala investeringarna som byggandet av den eminenta MTB-banan och diverse andra cykelfrämjande åtgärder, som t.ex. offentlig cykelpumpstation. Och så har vi grusvägen mellan Täljö och Rydbo, som har mycket kvar att önska innan den blir ett alternativ för alla cyklister att pendla från och till kommunen på.

Ett stort framåt, men mycket finns kvar att göra

Hursomhelst är det jättekul att se att de sker satsningar i min hemkommun. Men läser man hela genomgången som Cykelfrämjande gjort, så finns det mycket kvar att göra. Bland annat lägger Österåkers kommun bara hälften så mycket på underhåll och drift av cykelbanor jämfört mot genomsnittet bland de små kommunerna. Det märks faktiskt där ute på cykelbanorna. Det uppmärksammade jag igår i mitt inlägg om bland annat grusvägen mellan Täljö och Rydbo.

Stort grattis

Jag vill ändå säga Heja Österåker och grattis till 2:a placeringen. Nu siktar ni väl mot en 1:a placering?

Cykelfrämjandets rapport

Här kan ni läsa Österåkers resultat i Kommunvelometern 2019

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.