Pluttiga framsteg är också framsteg

Jag och min cykeltrainer tillsammans med träningsprogrammet Zwift har spenderat många timmar tillsammans under 2018. Jag gillar verkligen att spontant en kväll kunna köra ett virtuellt race eller träningspass, istället för att gräva i chipspåsen framför en Netflixserie.

Under året har det blivit ca 90 timmars Zwiftande och många brända kalorier tack vare detta. Bland cyklister finns det något som kallas för FTP och som är ett mått på hur många watt man i genomsnitt kan prestera under 1 timme. Det ska sedan var ett tecken på hur bra tränad man är.

Man ska inte jämföra sig mot andra, men jag har ett ganska lågt FTP (212 watt) mot flera av mina cykelkompisar. Jag har legat på samma nivå rätt länge nu och igår fick jag lite spontant för mig att göra ett FTP-test för att se vart jag låg nu. I Zwift kan FTP:n höjas genom att du i ett race eller under träningspass presterar en högre snittwatt under 20 min än vad kanske tidigare gjort. Detta har dock inte hänt mig, trots att jag ibland kör rätt långa pass.

Hur gick FTP-testet?

Testet jag körde gick uppför Alpe du Zwift och jag kände mig rätt pigg i benen trots en hel del cyklande inne och ute denna jul. Förra gången jag körde detta test, så sänkte jag min FTP med 2 watt. Hursomhelst så börjar med lite olika uppvärmningsövningar innan själva testet startar, som sedan tar 20 minuter att genomföra.

När testet var klart så höjde jag mig från pluttiga 212 watt till mäktigt pluttiga 218 watt. Det blev iallafall en ökning, vilket jag är nöjd med. Nu funderar jag på att köra ett FTP-builder program i Zwift för att se vad jag kan komma upp i.

Uppvärmningen innan FTP-testet
Bra med lite peppande klotter under pågående FTP-test

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.