Så klär sig vintercyklisten när temperaturen faller

Tidigt på lördagsmorgonen kunde jag sikta höstens första snöflingor här hemma i Åkersberga. Givetvis var jag tvungen att dokumentera detta, för de första flingorna är ju alltid nyhetsstoff i sociala medier. Jag är en av dem som älskar Sveriges alla årstider och framförallt vintern. Lika vackert som naturen kan vara på sommaren, lika fin är den inbäddad i Kung Bores vita skrud.

53FB4F80-4C86-41F5-98FA-6591F1CCE210.jpeg

Vintercykling är också något som kan vara helt fantastiskt, men det kräver sin utrustning för att vara behaglig. Den bästa vintercyklingen får man när det kanske är runt -5 grader och helst när det fallit nysnö. Vägarna ska välplogade och helst osaltade. Därför är det bäst att försöka leta sig ut till det mindre vägnätet utanför stan eller orten där man bor. I Åkersberga och Vallentuna finns gott om småvägar som har detta här och där.

Hur klär jag mig för vintercykling?

Vi är alla olika frusna och varma människor. Jag inte direkt frusen av mig. Det jag tycker är okej kanske inte andra tycker är tillräckligt. När man då står där i all sin nakenhet och ska börja klä på sig, då tar jag på mig detta inför en vintercykelrunda:

Vi börjar i mittenregionerna på kroppen och ett omtalat ämne bland nya cyklister är underkläder. Jag börjar direkt med att säga att underkläder i en cykelbyxa är egentligen NoNo… Cykelbyxan är konstruerad för att ha direktkontakt med kroppen och det är inget konstigt med det. Men är det mer än -5 grader så tycker jag att man kan behöva komplettera cykelbyxan med ett par vindtäta vinterkalsonger. Risken för att få skavsår är inte lika stor på vintern om man sätter på dem sig rätt, eftersom man inte cyklar lika långa turer ute då (inte jag iallafall) Tips på vindtäta vinterkalsipper är Crafts Active Extreme.

När man då står där som stålmannen i sina windstopper kalsonger så är det bara att fortsätta dressa sig för sitt kylslagna cykeläventyr.

Nästa plagg jag drar på mig är ett par vintercykelstrumpor som ofta har extra bra isolering över tårna eftersom de är extra utsatta under en cykeltur. Efter detta tar jag på mig en underställströja, gärna en variant som anpassad för cykling. Det är bra om framsidan av den är extra bra isolerad och vindtålig. Sedan är det dags för ett par flossade vintercykelbyxor. Snåla inte när du köper ett par sådana, då du oftast får det du betalar för. Vinterlycracyklisten blir komplett med en flossad vintercykeltröja och möjligen en vintercykeljacka eller cykelväst ovanpå den.

Hur många lager kläder man väljer är givetvis väldigt individuellt, men jag tycker detta brukar räcka för mig ned till omkring -5 grader. Tänk på att din träning ska också göra att du ska bli varm. Har du för mycket kläder på dig är risken att du kan blir för varm, dessutom blir man mindre rörlig ju fler lager man tar på sig.

98B9C859-7C8E-4156-87A2-E58B19773893

På fossingarna har jag sedan ett par rejäla vatten- och vindtäta vintercykelskor. Är det riktigt kallt stoppar jag i ett par batteridrivna sulor i dem. Sådana går att köpa på tex Kjell & Co och batterierna brukar hålla 3-6 timmar, beroende på vilket värmeläge du kör på.

För att värma knoppen har jag en specialanpassad vintercykelmössa i fleece som är gjord så att man ska kunna ha den under en hjälm. På händerna är det ett par lobstervantar som gäller för bästa värmeisolering. Sedan drar jag på mig en buff runt halsen som man kan dra upp över ansiktet vid behov. På med hjälmen och du är redo att vintercykla ☃️

Innan jag drar iväg kollar jag alltid däckstrycket på min cykel som givetvis är utrustad med dubbdäck för annars blir cykeln som Bambi 🦌 på hal is om vintern.

Cykla nu snyggt och försiktigt och våga använda din cykel året runt.

7B9621E1-AB22-4C8F-AA20-A65A6427442E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.