Cykelvasan – Snabbguide hur jag förbereder mig

Cykelvasan 90 är ett av Sveriges mest populära MTB-lopp sett till antal deltagare med sina 13 000 startanden. Det är en mäktig apparat att få iväg alla startande, så därför har man har fördelat ut deltagarna på nästan 60 startled. De första startar vid 07.30 på morgonen och de sista kring lunch. När de sista startat har eliten och många av de främre startleden gått i mål för flera timmar sedan.

Utrustning att ha koll på

Cykeln (MTB) – I god tid innan man ger sig iväg till Sälen ska man ha kontrollerat att  MTBn funkar som den ska. Se också till att den är utrustad med bra däck. Gamla och slitna däck = större risk för punka. Vid dåligt väder kan slitna däck göra att du lättare tappar fäste och det vill man inte råka ut för.

Den eviga frågan när det gäller däck, brukar vara vilket däckstryck ska man köra med. Det är väldigt individuellt och beror på vilken typ av MTB du kör på, om du kör slanglöst eller med slang, hur mycket du väger och hur tekniskt svårt är loppet. Jag som kör heldämpad MTB och har däck med slang, brukar köra med ett tryck på ca 2,1 bar. Hittills har jag inte fått någon genomslagspunka, vilket annars kan bli resultatet om man har för lågt däckstryck om du t.ex. kör över en större sten eller rot lite oförsiktigt.

img_3141

Vad har jag på mig – Om det är uppehåll och minst 10 grader har jag på mig en underställsväst i nät på överkroppen som är bra på att frakta bort svett. Ovanpå det har jag en vanlig kortärmad cykeltröja. Vid behov har jag armvärmare. De är lätta att lägga i fickan när man fått upp ångan.

På underkroppen har jag på mig ett par korta cykelbyxor med bra padding eftersom du sitter ganska mycket på MTB:n i detta lopp.

För den oerfarne cyklisten kan man inte nog påminna att man absolut inte ska ha några underkläder på sig i ett par cykelbyxor med padding. De är gjorda för att ha direktkontakt med dina nedre regioner. Har du underbyxor på dig och ett par cykelbyxor över dessa, så är risken stor att du får skavsår och det är inte kul att behöva stå och cykla när man 5 mil kvar till mål.

På fötterna har jag cykelstrumpor och fötterna stoppar jag sedan i ett par cykelskor. Om det är blött och regnigt, kan det vara skönt att dra på damasker över skorna. De håller fötterna torra en längre stund vid grisväder.

Är du frusen av dig så börja loppet med benvärmare, men jag fryser sällan om benen så jag brukar ha på mig dem till start, men packa ned dem i ryggan och skicka dem med ombyteskläderna i lastbilen till Mora när det är dags för start.

På händerna har jag ett par cykelhandskar, oftast med korta fingrar.

IMG_3341

Vad har jag i cykelfickorna – Däckavtagningsverktyg, multifunktionverktyg, gaspatron 25g, munstycke till gaspatron, handpump och en extra slang.

IMG_3340

När det gäller energi, så finns det så många depåer att man egentligen klarar sig utan energi utöver flaskan/flaskorna med vatten och eller sportdryck, men jag vågar inte chansa. Rätt som det är slår krampen till eller orken bara tar slut. Därför har jag med mig 5 GEL, 2 bars och ett litet rör med GT-tabletter. Är det riktigt varmt har jag en Camelbak vätskeryggsäck.

Nu är jag redo för start

Cykelvasan 2017 består 51,5 km skogsväg, 37 km grus och 5,5 km asfalt. Startar man hyfsat långt fram jag gör i år, så brukar jag försöka hålla en jämn men rätt bra fart uppför den första långa backen. Startar du långt bak och är i god form är detta ett ställe du kan plocka många placeringar, då många tar det lugnt här eller går ut för hårt och kroknar.

Resten av loppet är det bara att hålla ånga uppe efter bästa förmåga och tänk på att hålla till höger, så att snabbare cyklister kan köra om dig säkert på vänster sida. Det är också viktigt att kasta en blick bakåt om du tänker byta led för att göra en omkörning. Det är alltför ofta många som bara vind för våg kastar sig ut eller in framför en annan cyklist, vilket kan leda till att man kör ihop eller att du gör att någon annan tappar kontrollen och kraschar.

Cykla med respekt och ha skoj i spåret – det tänker iallafall jag göra 😃

img_2811

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.