Nationaldagsfirande

Vi i Sverige är ju lite dåliga på att fira vår nationaldag. Det beror väl på att den inte grundar sig på att vi blev självständiga från något annat land, mer än att Gustav Vasa skrämde bort danskarna från Sverige med hjälp av dalkarlarna. Det vi valt att uppmärksamma är alltså när Gustav Vasa kröntes till kung år 1523. Sedan firar tydligen också regeringsformen 1809 den 6 juni.

Jag tycker hursomhelst att det är en dag då man ska passa på att fira och vara glad att vi bor i ett så fint land som Sverige.

Min nationaldag innehöll både en nationdagspicnic i Bergianska trädgården utanför Stockholm och ett firande att länsstyrelsen beslutat häva cykelförbudet på delar av de leder som finns ute på Bogesundslandet. Detta firade jag med MTB-tur till Bogesund, men inte så långt ut på Bogesund att jag kom till de stigar som varit förbjudna att cykla på, pga av tidsbrist.

Jag fick detta av min cykelkompis Lasse som han hade läst i ett MTB-forum, vilket innebär att det åter kommer bli tillåtet att cykla på anvisade stigar.

ÄNDRING AV FÖRESKRIFT FÖR BOGESUNDSLANDETS NATURRESERVAT I VAXHOLMS KOMMUN

BESLUT 2017-05-31

Länsstyrelsen ändrar, med stöd av 7 kap. 30 § miljöbalken, föreskriften för Bogesundslandets naturreservat. Föreskriften C9 ska i fortsättningen ha följande lydelse: [Utöver föreskrifter och förbud i lagar och andra författningar är det för allmänheten förbjudet att] – cykla i terrängen ”annat än på anvisade cykelstigar”

Information om vilka stigar som anvisas för cykling kommer att finnas på friluftskartor som tas fram av Statens fastighetsverk. Cykelstigarna bör också markeras i fält.

Under en försöksperiod, preliminärt cirka tre år, kommer Statens fastighetsverk och Länsstyrelsen att uppmuntra besökare i reservatet att lämna synpunkter på hur användningen av lederna fungerar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.