Orättvist att jag snart inte kan pendelcykla

För de flesta kommunerna som ligger i närheten av Stockholm är det möjligt att cykla året runt till och från kommunen, men för oss i Österåkers kommun är detta ett problem året runt. Det går via grusvägar eller den stora huvudvägen, väg 276 att ta sig på ett mer eller mindre riskfyllt sätt till Täby för vidare färd in mot Stockholm.
Men nu när snön fallit tungt under ett par dagar börjar även jag motviligt se slutet på denna pendelcykelsäsong. Igår tog hemresan som normalt går på ca 1 tim och 35 min nästan 2 tim genom snön. På den ej upplysta grusvägen som jag väljer att cykla och som egentligen inte är en väg, kan cykelns fram eller bakhjul plötsligt byta spår under snön på dolda frysta partier. Är man inte på allertten så kan man lätt köra omkull.
Det är egentligen ganska skoj att cykla i snön, men inte när man pendelcyklar med packning och bara vill komma fram så smidigt som möjligt. Då avundas man de boende i tex Danderyds kommun, där i stort sett alla huvudcykelstråk är sopsaltade, vilket innebär att det är som att cykla på sommarväg.
Eftersom kommunen inte vill stöta sig med de lokala markägarna som äger stora delar all mark här i kommunen, lär en cykelväg till Täby vara långt begraven under snön ☃️
Snälla Österåker, riv upp gamla beslut som hindrar er från att ta i med hårdhandskarna och se till att cykeln blir ett pendelalternativ till bilen, bussen och tåget. 
En pendelcyklists vardag i Österåkers kommun
En pendelcyklists avundsjuka om hur en cykelbana kan se ut vintertid
Gatlyktor är alltid trevligt, men på grusvägen i skogen är din cykellampa din bästa vän

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.