När luften går ur

Jag älskar att välja cykeln istället för bilen och önskar av hela mitt hjärta att jag kunde göra det oftare. Jag drömmer om den dag då man som boende i Österåkers kommun kan välja cykeln oavsett årstid och där man inte behöver cykla med livet som insats bara för att jag väljer bort bilen.

Det tråkiga idag är att det känns som cyklisterna motarbetas från olika håll. När Trafikverket nyligen skulle göra lite förändringar på väg 276 för att det skulle bli lättare att svänga av och köra ut vid Stava Backe/Sjöbergsvägen, så löste man det enkelt genom att ta bort vägrenen och införa ett avfartsfält och ett accelerationsfält. Det blev kanonbra för bilarna. Detta gör man precis i Stavabackens slut, där man som cyklist har allra högst fart på väg mot Åkersberga. Plötsligt befinner man sig i ena körfältet för bilarna som cyklist. Helt otroligt att Trafikverket inte har koll på att cyklister även använder denna väg. 
Jag har talat med kommunen, som sa att förändringen på 276 var nödvändig, men att det inte får ske på bekostnad av cyklisternas säkerhet. De skulle försöka kontakta Trafikverket, men jag har inte fått något svar ännu om vad resultatet av detta blev. Jag har också försökt få ett svar direkt av Trafikverket på deras FB, men det går rätt trögt att få några svar av dem.
Den nya MTB-pendligsväg som löper utmed Roslagsbanan som jag fått tips om är ju så himla härlig. Men… Så fort snön faller kommer den dock bli ocyklingsbar, eftersom en ej klar cykelbana inte kommer vinterunderhållas. Idag när jag valde denna väg hade markägaren justerat på ett par betonghinder, så att det knappt går att ta sig förbi dem gående. Förra veckan kunde man cykla förbi dem på ena kanten. Jag förstår om man vill sätta upp hinder för att hindra motorfordon, men vilken skada gör vi som bara vill cykla på grusvägen? Vi förstör inget, vi låter inte och vi skräpar inte ned. Vad kommer denna hets mot att hindra cyklister från att kunna ta oss från Österåker till grannkommunen Täby. Vi blir mer och mer inlåsta…
För övrigt gick luften verkligen ur i morse, då jag råkade köra på en stor glasskärva i mörket som rev upp ett stort hål. Lyckades byta slang och täta däcket så jag kunde ta mig vidare mot jobbet. Det är andra gången på kort tid jag fick punka på en av mina cyklar. Idag slog det mig att 99 % av alla mina punkteringar har skett inom Österåkers kommun där jag bor och då pendelcyklar jag genom 4 kommuner på väg till mitt jobb. Otur eller dåligt underhåll av de vägar vi cyklister har att välja på, det vet jag inte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.