Besökt Högbo MTB-arena

Ett mål på denna denna semester var att jag gärna ville besöka Högbo och den omtalade MTB-arenan i sommar. Flera av mina cykelvänner har pratat så gott om detta ställe att nu måste jag bara göra ett besök där. Högbo MTB-arena ligger vid Högbo Brukshotell i Sandviken, vilket är ca 2 timmars bilfärd från mig.

Vad är Högbo MTB-arena?

Cykla MTB kan man göra var som helst i skogen där det är tillåtet, men alltför ofta slutar det med att stigen man valt bara slutar eller så är det stundtals ocyklingsbart så man får leda cykeln. Visst kan det vara utmanande och kul att leka stigfinnare och rätt som det är hittar du du din favoritstig.

I Högbo behöver du inte leta, där har man byggt ett spindelnät av olika MTB-leder som sträcker från bara några några kilometer till sådana som är flera mil. Det finns olika svårighetsgrader och alla leder är dessutom preppade och väl underhållna.

De har fyra startplatser där lederna startar och alla leder är indelade i olika färger som symboliserar vilken svårighetsgrad de har. Blå är för nybörjarna som inte vill stöta på allt för mycket rötter och stenar. Röd är för dig som vill utmana dig själv lite och cykla allt från sköna velodromer till passager med stökigare terräng. Svart är för den som vill ha något riktigt utmanade och gillar stök och bök.

De har även banor som är klassade för vintercykling och de är gröna. Det finns också ett teknikområde med en pumptrackbana, sprintbana och ett område för teknikövningar.

Min dag i Högbo

Jag har en kollega på jobbet som bor utanför Gävle som också heter Magnus. Vi har sedan länge talat om att han skulle visa detta MTB-paradis för mig någon gång. Igår blev det äntligen av och jag tog bilen hem till Magnus där vi tog en fika och så kollade jag på hans nya fina hus som han och hans fru byggt. Sedan bar det iväg till Högbo.

Vi utgick från startplatsen Kolis där det finns lite längre banor med olika svårighetsgrader. Vi valde att köra röda leder som då är medelsvåra och vi började med en som hette MTB 9 km som är en av de tuffare med rätt många tekniskt svåra partier och mycket backar. Min kollega som körde en hardtail MTB blev rejält slut i kroppen där, fast han är väldigt vältränad. Och jag som har en fulldämpad MTB klarade mig bättre från allt skak, men blev rejält slut ändå. Min kollega Magnus höll trots sin hardtail rätt snabb takt. Han har nog bättre flås och kondition än mig, så jag fick verkligen kämpa ibland 😅

När vi avverkat den första banan slängde vi oss på en som hette MTB 15 km och den var nog den finaste tycker jag. Den hade en blandning av magkittlande velodromer och stökigare partier som gjorde att man då och då fick öva på sina tekniska färdigheter i skogen. Banan gick i ett område med tät skog och här och där passerade vi bredvid och över vattendrag.

Det blev inte så mycket bilder från de stökigaste partierna, eftersom det är lite svårt att cykla över rötter och stenar och fota samtidigt 😄

Efteråt blev jag medbjuden hem till Magnus och hans familj på middag, vilket var supertrevligt. Mot kvällen styrde hemåt med bilen igen och efter att jag nu smakat på Högbo, var det absolut inte sista gången jag var där.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.