Österåkers kommun har lite att jobba på

Idag släpptes cyklistvelometern som är en rapport där Sveriges cyklister fått säga sitt om hur det är att cykla i ens hemkommun. De nöjdaste cyklisterna finns i Malmö som verkar vara en bra cykelstad och högst placerade kringkommun till Stockholm är Sollentuna, som jag vet är duktiga att bygga och underhålla sina cykelvägar. De är nog i klass med Nacka som inte är med i denna undersökning av någon anledning. Och vintertid var de tidigt ute att sopsalta sina cykelvägar som gör det säkert att cykla även mitt i vintern.

Bottenplacering

Österåkers kommun där jag bor hamnade på 5:e plats från botten och Värmdö kom sist bland de närliggande Stockholmskommunerna. För Österåkers kommuns del tror jag problemet är att man aldrig på ett tillfredsställande lyckas knyta ihop kommunens cykelbanor med resten av omvärlden. Det är en stor anledning till de dåliga resultatet, även om vi nu fått en liten bit cykelväg som gör att vi kan ta oss lite bättre på cykel ned till Täby. Denna lösning är långt ifrån fulländad, då den inte är ihopknuten med en cykelbana i Täby ännu. Man måste alltså fortfarande cykla på en vanlig allmän väg ett par kilometer för att nå närmsta cykelbana i Täby. Dessutom saknas belysning.

Att cykla inom kommunen är dock helt okej, så länge man håller sig till de centrala delarna, för så fort du vill ta dig en bit utanför centrum, så är det bara Svinninge som går att nå via cykelbana i denna stora kommun.

Sopsaltning

Metoden att sopsalta cykel/gångbanor är något som man aldrig verkar vilja börja med i Österåkers kommun, trots att det minskar risken för olyckor både med och utan cykel. Här öser man fortfarande ut grus på cykel och gångbanor som dessutom ökar risken för punktering och som gör det skitläskigt att cykla.

Kom igen nu Österåkers kommun, nu är det dags att vi börjar se cykeln som ett färdmedel som kan bidra till mindre biltrafik i och till/från kommunen.

Cyklistvelometern

Vill du läsa mer om resultatet i undersökningen, klicka här

Så här tjusig kan en cykel/gångbana se det ut när man sopsaltar. Detta är en cykelbana i Danderyd en morgon på min färd till jobbet då det kommit ett par cm nysnö.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.