Äntligen ett vettigt beslut!

Från och med 1 augusti 2018 så finns det ingen lag som längre säger att cyklister måste cykla på cykelbanan om en sådan finns i anslutning till vanlig väg, där hastighetsbegränsningen är max 50 km/h. Den tidigare lagen har väl varit rätt luddig, eftersom den inte förbjudit cyklister att cykla på vägen.

Det är faktiskt rätt ofta inte är lämpligt att cykla på en cykelbana, där det kanske också vistas gående i anslutning till den. Detta eftersom gående helt utan förvarning bara kan vika av ut på cykelbanan utan att se sig om. Det är inte heller lämpligt att cykla på en cykelbana om du kanske har möjlighet att cykla i 30-35 km/h, vilket inte är ovanligt för en hyfsat vältränad cyklist eller för en el-cyklist.

Att man nu från Regeringen beslutat detta känns som ett steg i rätt rikting för att underlätta för cyklister och få fler att välja cykeln som transportmedel. Innan du hänger dig på tutan i din bil, bara för att du vill skrämma livet ur en cyklist och visa din makt. Tänk då att cyklisten har precis lika mycket rätt till att vistas på samma körbana som du i bilen.

Det är också bra att veta att det är precis som tidigare är det fortsatt möjligt att cykla i körbanan om det är högre hastighet än 50 km/h under förutsättning att det är lämpligare med hänsyn till färdmålets läge för cyklisten, även om det finns en cykelbana i anslutning till vägen.

Sluta tuta på cyklister och så börjar vi redan idag att visa respekt för varandra i trafiken. Detta gäller även de cyklister som idag själva inte är världsbäst på detta.

Vill du läsa mer om beslutet?

Till beslutet på regeringens webbsida

PlingPling på er 🙂

B3B5706A-A1DC-438C-96F9-39270B0B3F6E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.