Glatt besked om cykling på Bogesundslandet

I slutet på 2015 blev det klart att Länsstyrelsen fick igenom sin önskan om att göra Bogesundslandet till ett naturreservat. Deras beslut togs egentligen 2013, men efter ett antal överklagningar så blev det först ett naturreservat 2015. Det tråkiga i detta beslut är att man inte bara förbjudit cykling i naturen, utan även på leder och ridvägar. Ridning fortsatte man dock att tillåta på ridvägar.

Jag älskar att cykla och vi har så himla få leder överhuvudtaget, så när man plötsligt på Blå leden från Åkersberga mot Vaxholm plötsligt måste vända mitt i djupaste skogen känns lite konstigt. Detta fick mig att skicka ett mail till Statens Fastighetsverk som förvaltar naturreservatet. 
Min fråga var egentligen varför man valt att förbjuda cykling, då jag inte anser att cyklar förstör naturen något nämnvärt om man håller sig på lederna. Den som däremot cyklat eller gått på en ridväg kan nog med mig intyga att hästarnas hovar förstör naturen avsevärt mycket mer än en cykel. Jag tyckte det var lite diskriminerande att man tillät ridning, men inte cykling. Förbjud båda, eller helst av allt tillåt båda och sätt upp tydliga regler om att cyklister måste iaktta försiktighet eftersom det är vandringsled. 
När jag och mina vänner cyklat på de vandringsleder som finns här där jag bor och mött vandrare, så sänker vi alltid farten och hejar glatt. Det har aldrig varit några sura miner. Det är klart att vi kan samsas i naturen, så att vi alla kan uppleva den på det sätt som vi gillar bäst.
Idag kom det ett svar på Statens fastighetsverk. De bekräftade att fler än jag hört av sig och ifrågasatt Länsstyrelsens beslut. Under året har man arbetat fram ett förslag om att åter tillåta cykling på Blå leden och andra leder på Bogesundslandet. De har precis skickat in en ansökan om en ändring reservatföreskrifterna till Länsstyrelsen, så förhoppningsvis blir det tillåtet att cykla där under 2017 igen.
Håller tummar och tår för att Länsstyrelsen åter ger oss cyklister glädjen att få cykla Blå leden på fina Bogesund igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.