Om att vara instängd vintertid

Många cyklister stänger in sig av egen fri vilja tillsammans med sin cykeltrainer eller motionscykel under vintermånaderna. Jag tycker inte om att sitta inne och cykla framför tv:n eller var man nu placerat sin trainer någonstans. Jag älskar att vara ute i friska luften och cykla, även vintertid.

Så här fick man ta sig förbi vid Ullna Golfklubb förut

För mig som tycker om att pendelcykla till mitt arbete någon/några dagar i veckan är det dock frustrerande att bo i Åkersberga när snön börjar lägga sig. Väg 276 som Trafikverket äger och förvaltar kan man cykla på, men under 2015 har de gjort ”förbättringar” av den så att bilarna lättare ska kunna ta sig av och på den vid t ex vid Stava Backe. Detta har resulterat en helt obefintlig vägren vid platsen och att man som cyklist tvingas ut i körbanan där bilarna blåser förbi en i 90 km/h. Jättebra gjort!!! En annan avgörande faktor är att man snöröjer bara vägbanorna och lägger all snö på vägrenen, där man annars ska kunna cykla. Sedan har vi den bit av Roslagsvägen som löper utmed Ullna Golfklubb som markägaren tagit bort. Därför går väg 276 bort vintertid.

Undet snömånaderna blir jag då tvungen att ställa pendelcykeln och i mitt fall blir det alltid bilen som ersätter cykeln. Detta gör jag tillsammans med mängder av andra norrortsbor, så att vi tillsammans kan sitta en och en i våra bilar på E18 och titta på varandras bakdelar i snigelkön.
Hade det funnits en cykelväg som man sopsaltade eller vinterunderhöll från Åkersberga till Täby, hade jag som gillar att cykla, valt bort bilen säkert hälften av veckans resor till förmån för cykeln. Planerna på cykelväg finns givetvis hos Österåkers Kommun, men under låååång tid har man fastnat i diskussioner och förhandlingar med markägare. Speciellt med en som äger stora delar av all obebyggd mark här. Den tänkta cykelvägen ska löpa från Åkersberga utmed Roslagsbanan och vidare bort förbi Arninge till Täby. Idag finns det en grusväg från Åkersberga till Rydbo som jag tror ska utgöra grunden för denna cykelbana, men där markägaren har ställt ut stora betonghinder på minst ett ställe som gör att man måste klättra över dem med cykeln på ryggen för att komma förbi. Vägen vinterunderhålls inte heller eftersom det inte är en officiell väg, så med ett tjockt lager snö går även den vägen bort.
Vad har jag kvar då? Jag skulle kunna välja småvägarna via Vallentuna som vintertid inte är direkt optimala att cykla på, då de saknar vägren, gatlyktor och att jag får ytterligare 1,5 mil till jobbet till mina nuvarande 3,5 mil. Därför känner jag mig som pendelcyklist instängd i kommunen under vintermånaderna.
Jag skulle önska av hela mitt hjärta att kommunen satte fart och visade musklerna i planeringen och bygget av cykelbanan. Tänk den dagen då vi kan stoltsera med ett miljövänligt alternativ till bilen och bussen och som gynnar folkhälsan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.