Österåkers cykelforum är nu officiellt igång

Idag var det då äntligen dags för första träffen för det nybildade Cykelforumet på Österåkers kommun som jag är med i. Forumet består av 15 personer och är en blandning av cyklister med ett gemensamt mål: Att alla ska kunna cykla säkert inom Österåkers kommun, samt att få till möjligheten att kunna cykla till och från kommunen.

Idag hade vi en kort presentation om vad vi som deltar i forumet kan hjälpa till med. Sedan fick alla deltagare berätta lite om sig själva och hur man använder cykeln som transportmedel eller träningsredskap.
Ganska snabbt kom vi in på avsaknaden av säkra cykelvägar till och från grannkommunerna. För många som pendelcyklar är vallgraven och stenrösen som Ullna Golfklubb ligger bakom, något som skapar upprörda känslor. Ingen anser egentligen att väg 276 är en cykelvänlig väg. Det är dock den bästa vägen idag, med tanke på den breda väggrenen om man vill cykla in mot Stockholm hyfsat säkert. 
Trafikplanerarna verkade förstå att avsaknaden av cykelväg mot Stockholm och det som Ullna Golfklubb gjort, är något som kommunens cyklister lider av. Detta gör att många som gillar att cykla aldrig ens skulle fundera på att cykla till och från Täby.
Vi pratade även om kommunens befintliga cykelnät och underhåll av detta. Här framkom det att många cykelbanor är dåligt underhållna. På många ställen undrar man hur de som planerat cykelbanorna för länge sedan tänkte när de byggdes, då de ibland bara upphör tvärt på de mest underliga sätt.
Jag tycker det ska bli skoj att vara delaktig i detta och vi alla hoppas på att Österåker kan bli en föregångskommun när det gäller cykling. För att bli detta måste politikerna i kommunen våga satsa ärligt på detta och visa att man verkligen vill, även om vi är kommunen med flest lokala vägföreningar och många markägare.
Dagens möte var ett steg i rätt riktning tycker jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.