Vilken cykel ska man nu välja?

Jag har tidigare skrivit om att jag sparar till min första racercykel. Idag när jag var i Sickla köpkvarter så slank jag in på Team Sportias stora affär, där de bl.a. har Bianchicyklar.

Efter en del kännande och klämmande, så vill man ju ha alla cyklar! I min dröm så är det en Bianchi Sempre Pro 105 som jag sitter på i vår. En 2013 års modell kostar i grundutförande 19.000 kr, men mina funderingar efter idag är om man istället skulle satsa på Bianchi Impulso Ultegra för ca 15.000 kr.

Jag vet att det finns en kvalitetslista på växlarna och att Ultegra är bättre än Shimano 105. Frågan för mig som glad nybörjare är om jag ska välja en lättare kolfibervariant, före en lite tyngre aluminiumcykel, men med bättre växlar? Vad skulle ni välja?

Om någon har andra bra nybörjartips vid val av racercykel, dela gärna med er av detta i kommentatorsfältet =)

Bianchi Sempre Pro 105
Bianchi Impulso Ultegra

5 kommentarer

  1. Magnus Emanuel · januari 3, 2013

    Tack för dina svar! Det lutar nog åt en Sempre då 🙂

    Gilla

  2. Erik · januari 3, 2013

    Hej! Den största skillnaden sitter i vikten, men självklart viss skillnad på växlingarna i sig också. 105 är dock så pass bra så jag skulle vara nöjd med den. Har själv kört med både Ultegra och 105 och märker inte direkt någon skillnad i växlingsegenskaper. Med en bättre kolfiber-ram får du troligtvis en styvare och responsivare ram som svarar bättre på snabb acceleration och kan hjälpa dig att få ner kraften lite bättre. Cyklar du i mycket backar kanske vikten kan hjälpa dig något på vägen också 🙂

    Gilla

  3. Magnus Emanuel · januari 3, 2013

    Hej Erik.
    Jag har ju som sagt aldrig ägt en racer, så jag vet inte så mycket om vad skillnaderna är på olika växlar förutom att det är en pris- och förmodligen en kvalitetsskillnad. Försöker läsa på och lära mig lite inför köpet. Tack för bra tips och förtydligande om Impulsons växlar som jag inte tänkt på. /Magnus

    Gilla

  4. Erik · januari 3, 2013

    Jag glömde tillägga att om du tittar på specifikationen för Impulson så ser du att det sitter en Tiagra kasett och en 105 framväxel på. Ultegra är bara bakväxel samt växelhandtag.. för att kunna sälja den med ”Ultegra” i namnet.

    Gilla

  5. Erik · januari 3, 2013

    Sempren har integrerad wiredragning vilket också är trevligt. Du märker störst skillnad (om du märker någon skillnad) på bakväxeln, så vill du behålla cykeln några år hade jag nog valt Sempren och isåfall uppgraderat bakväxeln om jag känt att det var den begränsade faktorn. I slutänden sitter det ändå i benen 🙂 Köp det som känns bäst för plånbok och gå på magkänslan. Du kommer ändå behöva lägga pengar på pedaler och ett gäng andra tillbehör.

    Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.