Varför har man cykelkläder?

Alla är vi nybörjare någon gång och 2012 började jag nosa på detta med att använda cykeln som träningsredskap. När man började googla på allt kring cykling, öppnade sig en värld av val som till en början var lite svår att ta in. Jag ville ju bara cykla – hur svårt kan det vara?

Om du som jag tänker använda din cykel till att träna med eller pendelcykla varje dag, så tänkte jag i detta inlägg fokusera på vad du har på kroppen som cyklist.

Rätt kläder gör underverk för känslan

Du kan givetvis använda vilka kläder du vill och det viktigaste är du tycker det är kul att cykla och njuter av det. Men den dagen du cyklar din första cykeltur i ett par riktiga cykelkläder som sitter bra, kommer du märka varför man ska ha det.

Precis som nästan alla sporter, så har man inom cyklingen speciellt framtagna kläder för att underlätta utövandet. Den vanligaste varianten är de ibland utskällda Lycrakläderna som består av en cykeltröja och ett par cykelbyxor. De förknippas ibland med att den som bär dessa är antingen en tävlingscyklist eller en pendelcyklist som cyklar som en dåre och bryter mot alla regler i trafiken, men denna generalisering av en grupp människor som gillar cykling är så fel. Visst finns det cyklister som tyvärr lever upp till denna tragiska uppfattning, men majoriteten är skötsamma. Och vi bär lycrakläderna av en helt annan anledning – de gör nämligen cyklingen bekvämare, lättare och roligare.

Cykelbyxan

Det finns cykelbyxor i flera varianter, men gemensamt är att de oftast har en padding i rumpan, som många till en början kan tyckas bli lite skrämd av. Den som tar sig förbi denna obefogade rädsla kommer få reda på att paddingen i byxan är din allra bästa vän. Den gör det så mycket skönare att cykla och du kan cykla mil efter mil utan att bli öm där bak, vilket du snabbt kan bli om du cyklar i ett par vanliga träningsshorts eller vanliga byxor.

En cykelbyxa med padding utan hängslen funkar bra, men de bästa av dem alla är de så kallade BIB-shortsen. BIB står för Built In Braces, vilket betyder att de har integrerade hängslen. De sitter så mycket bättre och du slipper oroa dig för att byxorna ska glida ned och tröjan upp, så du visar rumpan för personer som cyklar bakom dig. BIB-shortsen finns i herr och damutförande eftersom vi ser lite olika ut i de nedre regionerna, men det finns även unisexmodeller.

Cykelbyxan är oftast en tajt byxa gjord av det mjuka materialet Lycra och ska bäras utan underkläder. Detta är något som många tillverkare och affärer inte upplyser om. Kanske tycker säljaren i affären att det är pinsamt att säga det, eller så förutsätter de att du vet detta? Paddingen är gjord för att bäras direkt mot huden och skulle du välja att ha kalsonger eller trosor på dig i ett par cykelbyxor, så riskerar du att få skavsår.

En väl sittande cykelbyxa gör inte bara cyklingen bekväm för rumpan. Den gör dig mer lättrörlig, så att du får en effektiv rundtramp. Du blir med all säkerhet också snabbare, eftersom du blir mer aerodynamisk oavsett vilken kroppsform du har.

Cykeltröjan

Cykeltröjan är inte lika viktig som cykelbyxan med padding, men den har några praktiska fördelar, då den bland annat alltid har ett antal fickor på ryggen där du kan förvara lite saker du vill ha med dig på cykelturen, som mobilen, plånbok, extra slang eller kanske lite ätbar energi.

Den klassiska cykeltröjan ska sitta tajt, riktigt tajt. Det kan kännas konstigt i början om man inte är pinnsmal, men detta gäller även dem som har några extra kilon på överkroppen. Har man aldrig haft på sig cykelkläder, är det lätt att köpa för stora kläder för att man vill att de ska sitta luftigt som ett par vanliga kläder. Men en för stor tröja kommer sitta illa på dig och har du saker i fickorna kommer tröjan att hänga långt ned över rumpan på dig. Tro det eller ej, men är man lite större byggd, så ser du ännu större ut om du har en för stor cykeltröja.

Den största anledningen till att cykelkläderna ska sitta tajt är att fladdrande kläder saktar ner dig, vilket innebär att du måste använda mer av din energi till att trampa för att hålla uppe farten.

Cyklar du MTB eller gravel är det dock vanligt med mer löst sittande cykelkläder på framför allt överkroppen, eftersom du inte håller samma tempo som när du cyklar landsväg eller pendelcyklar.

Länge leve Lycran

Cyklister finns i alla former, så du ska bära dina tajta cykelkläder av Lycra med stolthet, även om du är rund. Ingen ska döma dig och dina kläder för att du vill cykla och träna. En dag kanske du också är en sådan där smal cyklist som du kanske drömt om. Cykling är nämligen extremt beroendeframkallande och utmärkt om du vill gå ned i vikt. Passa dig bara för att äta för mycket cykelfika efter passet 😄

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.